Архив

Печат

"Нощните вълци" и "МО'ДИКО" почистиха паметника на Съветската армия в София

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

На 9 юли представители на мотоклуб „Нощни вълци — София” и Младежката организация „МОДИКО” почистиха паметника на Съветската армия в центъра на София, след като официалните власти не предприеха никакви мерки по случая.

В нощта срещу 30 юни паметникът на Съветската армия осъмна надраскан с червена боя от вандали. Повредена бе и една от гранитните плочи на монумента. На 6 юли посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров изпрати протестна нота до Външно министерство на Република България, в която бе изразено възмущението му от поредното поругаване на монумента и настояване да бъдат установени извършителите на вандалския акт и привлечени към отговорност, както и да бъдат отстранени вредите. От 1 до 9 юли обаче българските власти не дадоха знак, че са забелязали безобразието и не реагираха по какъвто и да е начин.

Със собствените си ръце изчистихме надписите с боя върху паметника”, съобщи в понеделник лидерът на софийското отделение на мотоклуба „Нощни вълци” Денчо Златанов.

Той отбеляза, че през май тази година членовете на мотоклуба са участвали в мотопробега „Пътищата на Победата — към Берлин” и той лично е станал свидетел на това, как се грижат за такива паметници в Словакия, Чехия, Германия и други страни. 

Смятаме, че отношението към паметниците показва културата на един народ. Ако нашата държава няма желание, тогава ние — обикновените граждани, ще се занимаваме с това. Нашата цел е да дадем положителен пример на подрастващото поколение, да го научим да прави добри дела. Искаме да покажем както на българския народ, така и на чуждестранните гости, че уважаваме културата и историята на нашата държава”, заяви Златанов пред кореспондента на ТАСС в България Игор Ленкин. Напомняме, че паметникът на Съветската армия често става обект на посегателство на вандали, като периодично се появяват оскърбителни надписи и лозунги.

Мотоклуб „Нощни вълци — София” и Младежката организация „МОДИКО” изразяват своите благодарности за съдействие на Общинската полиция в София. 

/​”Русия днес”/