Архив

Печат

Путин: Русия възстановява икономическия си ръст

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Ръстът на руската икономика надвишава 2%, а инфлацията се намира на рекордно ниско ниво за Руската федерация. Това съобщи руският президент Владимир Путин на срещата на върха на държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) в китайския град Сямън. 

По думите му, Русия възстановява икономическия си ръст, като го сравни с този на Индия и Китай: „Той не е такъв като на Китай и Индия, но все пак след спада му отчитаме ръст с над 2%. Постигнахме рекорден спад на инфлацията за Русия. Сега тя е 3,5%, а към края на годината очакваме да е 3,7 – 3,8%”, подчерта руският лидер.

Президентът Путин отбеляза, че задълбочаването на икономическото сътрудничество със страните от БРИКС, Русия реализира в условия на преодоляване на кризисни явления в руската икономика. Държавният глава също така съобщи, че в Руската федерация се увеличават инвестициите в основния капитал (около 40%), нараства търговският обмен, при това без да се брои нефтеният и газовият сектор (25% за първата половина на годината), регистрирано е рекордно ниско ниво на безработицата (около 5%). Ръст се наблюдава също така в промишлената и селскостопанската сфера.

Нашата съвместна работа е насочена не само към интегриране на нашите икономики за обезпечаването на икономическия растеж, но и за благосъстоянието на нашите граждани, което е важен фактор за цялостното ни развитие. Това трябва да ни насърчава към засилване на сътрудничеството”, отбеляза Путин.

Всички страни от БРИКС са за обединението

Лидерите на страните от БРИКС се договориха за разплащане с национални валути при преки инвестиции, ако това бъде целесъобразно. 

Ние се договорихме да поддържаме тесни връзки с цел развиване на сътрудничество във валутната сфера в съответствие с мандата на централните банки на всяка от страните, включително чрез валутни суап-операции, разплащане в национална валута и преки инвестиции в национална валута, ако това бъде целесъобразно, както и да се проучат други начини на сътрудничество във валутната сфера”, се казва в Сямънската декларация, подписана от ръководителите на страните от обединението.

Ръководителите на петте държави от БРИКС се споразумяха за създаването на облигационен фонд в национални валути. Постигнато бе споразумение за взаимно съдействие за развитието на местните облигационни пазари в национални валути на страните от групата на БРИКС. В декларацията се отбелязва, че Фондът е предназначен „да допринесе в осигуряването на устойчивост на инвестициите в страните от БРИКС, да стимулира развитието на националните и регионалните облигационни пазари на страните от групата БРИКС, включително чрез разширяването на участието на чуждестранния частен капитал и увеличаването на финансовата стабилност на страните от БРИКС”, се казва още в Сямънската декларация.

Владимир Путин заяви, че главната задача е Новата банка за развитие на БРИКС да получи международен кредитен рейтинг. 

От своя страна, китайският президент Си Дзинпин заяви, че страната му ще осигури 500 млн. юана (76.4 млн. долара) за плана на БРИКС за икономическо и технологично сътрудничество.

Петте страни също така се договориха да засилят сътрудничеството си в борбата с тероризма и редица екстремистки организации. Сямънската декларация включва редица групировки, сред които са „Ал Кайда” и „Ислямска държава”.