Архив

Печат

Миротворците от ОДКС са готови да влязат в Донбас

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

В четвъртък заместникът на генералния секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), (в който влизат редица страни от ОНД) Валерий Семериков заяви, че миротворците на ОДКС имат готовност да участват в миротворческа мисия в Донбас (Източна Украйна). 

Ако се вземе такова решение, мога да кажа, че мироопазващите сили на ОКДС са готови да изпълняват пълния обем на задачите, предвидени в мироопазващата операция”, заяви Семериков. Той допълни, че съответното решение е в компетентността на Съвета за сигурност на ООН.

Припомняме, че президентът на Руската федерация Владимир Путин нареди на руското външно министерство да внесе в Съвета за сигурност на ООН предложение за разполагане на „сини каски” в Донбас, което може да помогне за разрешаването на конфликта там. Според него обаче може да се говори само за функцията им на гарантиране сигурността на служителите на ОССЕ. Путин заяви, че миротворците трябва да бъдат разположени само на разделителната линия и на никакви други територии. Според Путин решението на този въпрос трябва да дойде след като военните формирования на двете страни бъдат разпуснати, тежката военна техника бъде изтеглена и при установен пряк контакт с представителите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. /”Русия днес”/