Архив

Печат

Путин припомни на Тилърсън за ордена "Дружба"

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

На пленарно заседание на Източния икономически форум руският президент Владимир Путин изрази надежда, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който получи орден „Дружба” от неговите ръце, ще тръгне „по правилния курс на отношенията с Руската федерация”.

Темата за награждаването на чуждестранни политици и бизнесмени беше повдигната, след като руският президент отбеляза, че най-големият обем от инвестиции в икономиката на Далечния изток принадлежи на Китай и едновременно с това си спомни, че е връчил орден „Дружба” на вицепремиера на Държавния съвет на Китай Ван Яну за голям принос в развитието на двустранното сътрудничество.

Обръщайки се към водещия заседанието гражданин на САЩ, Путин напомни: „Вярно, на вашия съотечественик господин Тилърсън също някога връчихме орден „Дружба”, но, съдейки по всичко, той попадна в лоша компания и рулира в друга посока. Надявам се обаче вятърът на сътрудничеството, дружбата и взаимодействието в крайна сметка да го изведат на правилния курс.”

Рекс Тилърсън е бивш шеф на най-голямата в САЩ нефтена компания „ЕксонМобил”. Той се обявяваше против съществуващата преди няколко десетилетия забрана за експирт на нефт от САЩ, както и за снемане на ограниченията за развитие на проекти за експорт на шифтов газ.

Освен това държавният секретар на САЩ от много години е познат с руския президент Путин. Тилърсън участва в среща на руския президент с представители на американските делови кръгове във Вашингтон още през септември 2005 г.

По-късно нееднократно е посещавал Русия. 

/”Русия днес”/