Архив

Печат

Порошенко смята Русия за главна военна заплаха за Украйна

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Украинският президент Пьотр Порошенко заяви, че Русия е главна военна заплаха за неговата страна. „Главната заплаха е от страна на Русия — за съжаление — военна. Няма никакви признаци, че Москва е готова да отстъпи Донбас или да се изтегли от Крим”, каза Порошенко в четвъртък по време на годишното си послание към парламента.

Президентът на Украйна добави, че има все повече доказателства за подготовка на Русия за настъпателна война от континентален мащаб. Като пример той посочи руско-беларуските учения „Запад-2017″, които според него трябвало да се казват „Антизапад”. Поради тази причина Украйна е засилила контрола над всички участъци от държавната си граница.

Порошенко каза още, че под формата на стратегически командно-щабни учения не се изключва създаване на нови ударни групировки на руските войски за нахлуване на територията на Украйна. Той заяви: „Седем хиляди платформи с войници и техника се приближиха и продължават да се приближават към нашите граници. И няма никакви гаранции, че след завършването на ученията всичко това ще се завърне в Русия.”

Порошенко заяви също така, че освобождаването на Донбас и прекратяването на военната операция през 2014 г. е било невъзможно само заради „руската интервенция”. „През лятото на 2014 г. успяхме да върнем голяма част от Донбас под украински суверенитет. Само пряката интервенция на руските войски с използване на съвременна техника и въоръжения спря процеса на освобождаване и провали бързото завършване на антитерористичната операция, което до нахлуването изглеждаше напълно възможно”, каза украинският президент.

При това той заяви, че за три години Въоръжените сили на Украйна са възстановили боеспособността си, увеличили са оперативните възможности и са подобрили техническата си снабденост.

Руските власти нееднократно са отричали обвиненията на Киев за участие на руски военни в конфликта в Донбас. /”Русия днес”/