Архив

Печат

Завръщането на Донбас в състава на Украйна е невъзможно

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Това заяви министърът на информацията на самопровъзгласилата се република ДНР, представител на републиката на преговорите в Минск Денис Пушилин. Така той коментира появилото се в медиите изказване на министъра на външните работи на самопровъзгласилата се ЛНР Владислав Дейнего, който сподели, че е възможно завръщането на републиката в състава на Украйна. От своя страна Пушилин заяви, че такъв вариант за развитие на събитията става все по-малко вероятен, защото Донбас се отдалечава от Украйна. 

Представителят на ДНР отбеляза, че лично смята интервюто на Дейнего за „не съвсем приемливо”, но в него се разяснява възможното завръщане на Донбас от юридическа гледна точка. „Владислав Николаевич разсъждава как би могло това да стане, но към практиката това няма никакво отношение”, каза Пушилин.

Той поясни, че републиките не могат да се върнат в състава на Украйна, защото Киев не е изпълнил нито едно от условията на Минските споразумения. Освен това напоследък се забелязва изостряне на военната ситуация в зоната на конфликта. „В дадения момент не мога да си представя, че някой от жителите на ДНР и ЛНР или ръководителите на републиките, за които в Украйна има заплаха като минимум от доживотен затвор, биха молили да се завърнат обратно”, подчерта представителят на републиката. /”Русия днес”/