Архив

Печат

Москва-Астана: инвестиции в човешкия капитал

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Владимир Путин предложи да бъдат създадени съвместни руско-казахски изследователски центрове на базата на регионалните висши учебни заведения, съобщи РИА „Новости”. Руският президент говори пред XIV форум за регионално сътрудничество между Русия и Казахстан, състоял се в четвъртък в Челябинск.

На основата на местните ВУЗ-ове може да се създадат такива съвместни изследователски институти, каквато е например Международната научно-изследователска лаборатория за приложни биотехнологии. В нея, както е известно, работят сътрудници и студенти от университета в Белгород и от Казахския национален университет”, каза руският президент. Той припомни и опита от съвместната работа на Уралския федерален университет и партньорите му, участващи в разработки на нови технологии в сферата на енергетиката, много от които вече имат широко приложение в производството и в усилията за спестяване на енергоресурси. Путин подчерта, че сътрудничеството между Русия и Казахстан в сферата на науката и образованието са надеждни и инвестиции в натрупването и развитието на човешкия капитал.

В Челябинск Путин се срещна и разговаря с казахския си колега Нурсултан Назарбаев. Двамата подписаха десет междуправителствени споразумения и съвместно изявление по повод 25-та годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете страни. 

/​”Русия днес”/