Архив

Печат

Украйна предложи да прекъсне дипломатическите отношения с Русия

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Депутатът от партията „Блок на Петро Порошенко” (БПП) Иван Виник предложи да бъде внесено изменение в закона за „реинтегриране на Донбас”, който ще бъде разгледан във Върховната рада на 16 ноември. По думите на Виник, „Русия и Украйна и без това отдавна са разделени физически”. Сега е необходимо този разрив да бъде регистриран на законодателно равнище, подчерта Виник. 

Това заявление породи активно обсъждане на темата сред руските дипломати, политици и дейци на културата. Според официалния говорител на външното министерство на Русия Мария Захарова, обсъждането на тази тема е необходимо на украинските политици, за да се отклони вниманието на обществото от други проблеми. Тя определи инициативата като „парад на неадекватните идеи”.

По-рано украинската инициатива за прекратяване на дипломатическите отношения с Москва бе коментирана и от зам.-министъра на външните работи на РФ Григорий Карасин: „Ако в закона за реинтеграция на Донбас наистина бъдат внесени съответните допълнения, това ще бъде поредното упражнение по политическо безумие и безотговорност.” 

/​”Русия днес”/