Архив

Печат

93 процента от гражданите са убедени, че Въоръжените сили могат да защитят страната

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Огромното мнозинство руснаци (93%) са уверени, че в случай на възникване на заплаха Въоръжените сили (ВС) на Русия могат за защитят страната, свидетелстват резултатите от допитване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение, публикувано в сряда на сайта на организацията.

Според данните на изследването респондентите смятат, че основната задача на руската армия е защита на гражданите и териториалната цялост на страната (43%), укрепването на боеспособността на страната (32%). Модернизирането на въоръжението се смята за главно постижение на Въоръжените сили през последните пет години (43%). Освен това 86% от респондентите смятат, че през последните няколко години отбранителната способност на страната е укрепнала.

Динамиката на одобрение на дейността на руската армия през последните пет години може да се характеризира като положителна, смятат социолозите. Въоръжените сили се оценяват положително от 88% от запитаните (52% през 2012 г.). Оценката за състоянието на ВС също расте — през тази година 62% го оценяват като много добро/​добро. Средната оценка на дейността на министъра на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу през периода 2015 – 2017 г. се оценява с 4,7 бала от пет възможни. /”Русия днес”/