Архив

Печат

Лавров: Бумерангът на санкциите удари по европейския бизнес

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Крим се завърна в Русия завинаги, заяви външният министър на РФ пред италиански вестник

Наложените от брюкселските бюрократи по указание от Вашингтон санкции срещу Русия удариха като бумеранг по европейските производители. Това заяви външният министър Сергей Лавров в интервю за италианския в. „Либеро” в навечерието на визитата си в Италия, която започва днес.

Той отбеляза, че европейската икономика загуби голяма част от своите позиции на руския пазар и подължава да понася значителни щети. Същевременно САЩ не губят нищо, тъй като стокообротът им с Русия е минимален. „Ясно е, че своите цели срещу Русия американският елит решава за сметка на европейците и чрез тях. Лавров изрази надежда, че Брюксел ще престане да се подчинява на малобройна, но крайно агресивна група русофоби вътре в ЕС. От своя страна, Москва е готова да развива отношенията с Европа в темпо, за което европейските партньори са готови.

Руският външен министър подчерта, че въпросът за присъединяването на Крим към Русия е решен окончателно. „Темата е затворена веднъж и завинаги. Ще напомня, че става дума за свободно и демократично изразяване на волята на жителите на Крим, които направиха своя съзнателен избор в полза на мира и благополучието”, заяви той. По думите му организирането на референдум бе „единствено възможният начин да се защитят жизнено важните интереси на народа пред лицето на разюзданите радикални елементи в Украйна, които дойдоха на власт в резултат на извършения от тях през февруари 2014 г. държавен преврат”. Той допълни, че благодарение на свободното волеизявление жителите на Крим успяха „да избегнат ужасите на гражданската война и трагедията, която киевските власти вече над три години разиграват в Донбас”. 

Не е излишно да се напомни, че на референдума през март 2014 г. 96% от гласоподавателите в Крим се произнесоха за присъединяване към РФ. А тези дни дори известният украински националист Дмитрий Корчински призна, че откакто Крим е руски, жителите на полуострова живеят по-добре.

На въпрос за руско-американските отношения Лавров отговори, че много от действията на новата администрация вървят по инерция в руслото на политиката, водена от предишния президент Обама. Той констатира, че в резултат от действията на антируското лоби във Вашингтон САЩ предприемат все по-нови неприятелски стъпки, „включително разширяване на едностранните ограничения, реализацията на глобални противоракетни планове, засилване на американското и натовско военно присъствие край руските граници, опити за дискредитиране на външната политика на Русия”. Той изтъкна, че именно заради русофобската истерия в САЩ бе приет законът „За противодействие чрез санкции срещу противниците на Америка”. „Безпрецедентна бе стъпката на американските власти за затваряне на генералното консулство на Русия в Сан Франциско и заграбването на пет дипломатически обекта, които са наша държавна собственост”, каза министърът.

За причините, които водят до разрушаване на руско-американските отношения говори и посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов. При посещението си в Сан Франциско в сряда той поиска да посети и да види в какво състояние е сградата на консулството там, но му беше отказано, без да се дават каквито и да било разумни обяснения.

Във връзка с ескалацията на напрежението около севернокорейската ядрена програма Лавров заяви, че всяка военна развръзка носи риск от гибелта на милиони хора: „Военният конфликт с КНДР може да доведе до милиони жертви още в първия ден. Надяваме се, че в крайна сметка все пак, ще успеем да намерим изход и ще излезем от тази спирала на конфронтацията”, каза той. /”Русия днес”/