Архив

Печат

Sotheby's спечели почти $19 млн. от руските търгове

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

От аукционната къща съобщиха, че това е най-високият показател от 2014 г. насам. Търговете, в които бяха реализирани 80% от лотовете, се проведоха в Лондон на 28 ноември. Топлот стана творбата на руския художник Николай Фешин (18811955 г.), която бе закупена за $4,85 млн. Става дума за „Портрет на Надежда Сапожникова”, определен от аукционната къща като най-добрият портрет на художника, който някога е излаган на търг. Това е втората най-висока цена за произведение на художник, давана досега на търгове. 

Аукционът на творби на изобразителното изкуство от съветския период бе посветен на 100-​годишнината на Октомврийската революция. Най-скъпият лот за цялата седмица на търговете бе картината „Миньор” на Александър Дейнека (18991969), която обаче не успя да събере определените $4,64 — 6 хил. Въпреки това този търг донесе на Sotheby’s $2,8 млн. Най-скъпо реализираният лот бе картината на Георгий Рубльов „Партийно събрание във фабрика”. Творбата е създадена през 1933 г. от „руския Матис”, както наричат Рубльов. Творбата бе продадена за $652 хил. — рекорд за работите на този художник.

Третият аукцион бе посветен на предмети на декоративно-приложното изкуство като печалбата на Sotheby’s бе $2,4 млн. В този раздел се открояваше колекцията на съветски порцелан, направен в чест на 10-​годишнината на Октомврийската революция, която бе продадена за $ 217 хил. — повече от шест пъти от предварителната оценка. 

Другата известна аукционна къща — Christie’s, също спечели от руските търгове, като реализира лотове на стойност $17,6 млн. — също най-добрата печалба от 2014 г. 

/​”Русия днес”/