Архив

Печат

В София откриха паметна плоча на Суворов

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Паметна плоча на генералисимус Александър Василиевич Суворов бе открита в София. Тя бе поставена на едноименната улица в кв. „Павлово” на сградата на читалище „Витоша” на ул. „Ген. Александър В. Суворов” №68

Инициативата за поставянето на паметника бе на Национално движение „Русофили”, в чест на неговия голям принос за победата в Руско-турската война 1774 — 1786 и освобождаването на българския град Тутракан.

Паметната плоча бе осветена от български православни свещеници, а след тържественото откриване венци и цветя поднесоха представители на Национално движение „Русофили”, посолството на Руската федерация в България, от представителството на „Россътрудничество” в България и граждани на София.

Съветникът в руското посолство в България Алексей Новосьолов произнесе реч, в която разказа за изключителната личност на пълководеца, военните му постижения и връзката му със съдбата на българския народ.

По-рано, на 14 ноември, отново по инициатива на НД „Русофили” в кв. Банишора в София бе открита паметна плоча на генерал Николай Столетов, командвал преди 140 години историческата битка на българските опълченци и руските воини на връх Шипка.

Плочата е монтирана на фасадата на 5-​та многопрофилна болница за активно лечение на бул. „Николай Столетов” № 67. А инициативата е по случай 186-​годишнината от рождението на генерала и 140-​ата годишнина от Руско-турската война от 1877 – 1878 г. и Шипченската епопея. /”Русия днес”/