Архив

Печат

САЩ се греят и продават на Европа руски газ

Автор Светлана Михова. Публикувана в Новини

Чрез сложни схеми САЩ прикриват антиевропейската си енергийна политика

Руският танкер „Кристоф де Маржери”, натоварен с втечнен природен газ (ВПГ) от Ямал тази седмица пристигна в британския терминал Isle of Grain в графство Кент. Там френската енергийна компания Engie прехвърли пратката на танкера Gaselys, който се отправи към бреговете на САЩ. Очаква се той да пристигне на 22 януари в терминала на пристанището в Бостън.

Информацията звучи парадоксално, като се има предвид горещата амбиция на САЩ да изнася ВПГ за Европа и дори чрез механизма на санкции да изтласка Русия от газовия пазар. Капризите на природата обаче се оказаха по-силни от прищявките на политиците. Рекордните студове по източното крайбрежие на страната доведоха до рязко увеличение на търсенето и скок на цените на газа. Те достигнаха до 6,5 хиляди долара за 1000 куб. м, което 30 пъти повече от цената на синьото гориво в Европа.

Компаниите доставчици бяха принудени да търсят по-евтин газ от чужбина. По-изгодно се оказа да внасят газ от сибирските полета, отколкото да го купуват от местните производители на шумно рекламирания шистов газ. При сковаващия студ, комбиниран с парещи цени, нито на потребителите, нито на доставчиците не им е до политика. Но за да бъдат политкоректни към властите и да не ги поставят в неудобно положение, се наложи да се прибегне до тази сложна схема на доставка и неколкократното препродаване на газа. Така сибирският произход на топлото в американските къщи и неговият реален доставчик — руската фирма НОВАТЭК остават зад кулисите.

По този повод експерти отбелязаха, че американски компании не за първи път купуват руски газ. Изнесена бе информация, че САЩ продават в Европа руски газ, презакупен по подобна схема. Възниква въпросът защо им е на европейците да получават руското гориво по такъв сложен начин, който само увеличава цената му и парите отиват в касите на американските компании. Отговорът на въпроса издава и антиевропейската същност на енергийната политика на САЩ. В Европа обаче не са слепи. Тази седмица трети руски танкер с ВПГ от Ямал пристигна във Франция, а Испания вече два пъти приема в терминалите си руското гориво.