Архив

Печат

Кой ще ни спаси от защитата на САЩ?

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Пентагонът разработва нови ядрени бойни глави за източния фланг на НАТО

САЩ планират да създадат нова ядрена бойна глава с малка мощност за балистичните ракети Trident D5, базирани на подводници, съобщи британският в. „Гардиън”. Целта била „да се сдържа Русия от използването на тактическо ядрено оръжие при конфликт в Източна Европа”, заявява пред изданието Джон Улфстал — бивш старши съветник в Съвета за национална сигурност на САЩ в администрацията на Обама. Така американските власти смятат да свалят бариерата и да отслабят ограниченията пред използването на ядрено оръжие. „Те смятат, че по този начин ще сплашат Русия, Китай и Северна Корея и всеки техен опит да използват ядрено оръжие ще доведе до тежки за тях последици”, твърди Улфстал.

Пентагонът вече бил изготвил обзора за състоянието на ядрения арсенал на САЩ, възложен им преди месеци от Доналд Тръмп и се очаква още в близките дни да бъде официално оповестен. В него експертите на Пентагона предлагат да се разширят условията, при които САЩ могат да нанесат ядрен удар по противника. Това означава да се разреши нанасянето на „малък” ядрен удар в отговор на конвенционална атака.

Според Улфстал разработването на ядрени бойни глави с малка мощност се базира на убеждението на американските военни стратези, че „в началния етап на всеки конфликт на източния фланг на НАТО руснаците ще използват тактическо ядрено оръжие, за да компенсират относителната си слабост в обикновените оръжия. Москва ще разчитат на нежеланието на САЩ да използват мощни бойни глави и това ще ги накара да отстъпят”.

Логиката на „стратезите” е умопомрачителна. Неизвестно откъде идва увереността им, че руснаците обезателно ще използват тактическо ядрено оръжие. Обяснението, че Русия била слаба в обикновените оръжия, не издържа, защото до вчера медиите в натовските държави биеха тревога, че руските танкове за броени дни щели да стигнат до Атлантическия океан и армиите на пакта няма да могат да ги спрат. Става ясно обаче, защо в САЩ са сигурни в неизбежността на конфликт с Русия в Източна Европа — защото сами отдавна се готвят за него, като я осеяха със свои бази. С други думи, Щатите „благонамерено” готвят защитата на Източна Европа от „руска агресия” чрез дъжд от „маломощни” ядрени удари.

/”Русия днес”/