Архив

Печат

В София се проведе протест-изложба "Донбас - мълчанието убива"

Автор Олга Гурска. Публикувана в Новини

Преди дни в София и Пловдив се проведоха мирни акции, посветени на Новорусия. На 6 януари на площад „Славейков” в столицата бе организирана протест-изложба под наслов „Донбас — мълчанието убива”. В рамките на събитието бе представена фотоизложба на активиста за правата на човека Любомир Данков, който представи снимки от Донецк. Наскоро инициаторът на изложбата се завърна от Донецката народна република. На снимките са запечатани разрушени жилищни сгради и снаряди българско производство. 

Данков не за първи път посещава Донбас и Киев. Той стана известен с това, че в украинската столица открито заяви в местните медии, че това което се случва в Донецк и Луганск не е антитерористична операция, а граждански конфликт. В своите участия в българския ефир той нееднократно е призовавал за наказание на украинските радикали, нанесли физически ущърб на депутата Василий Кашчи в Белгород-Днестровск през май 2017 година.

Местни жители ми предоставиха части от оръжия българско производство. Мислих да ги донеса, но нямаше как да минат през летището, затова ги снимах и реших да ги покажа тук. Както знаете, между двете страни в конфликта има мирно споразумение и това, че се продават български оръжия на която и да е от тях е изключително неморално. Да не говорим, че на страната, на която се продават оръжията, досега не е изпълнила нито една точка от Минските споразумения, става въпрос за Украйна. Но има и нещо друго, в Донбас има голяма българска общност и това, че с тези оръжия се убиват и българи вече е прекалено”, разказа инициаторът на изложбата.

Българи има и от двете страни на фронта — от едната страна българи са притискани и мобилизирани против волята си, а от другата — българи са жертва на постоянните обстрели от страна на Въоръжените сили на Украйна. 

Любомир Данков разказа, че българите в Донбас са изпратили по него писмо в България, което той е разпратил по всички медии и в Парламента, но засега няма отговор. Става дума за подкрепа така, че да запазят своята идентичност. Целта на изложбата е да се обърне внимание както на сънародниците ни в Украйна, така и на конфликта, споделя Данков. 

Много е неприятно, че ние не получаваме информация за това, което се случва там. Изложбата е насочена към всички, но най-вече към политиците и управляващите ни, които трябва да вземат някакви решения за българите в Донбас. Поне да не ги е толкова страх да говорят истината за този конфликт”, каза инициаторът на протест-изложбата. 

в Пловдив на 7 януари акция под наслов „Подкрепа за Донбас! Спрете фашизма!” проведоха и активистите от Движение русофили „Петко Войвода”, оглавявано от Иван Милчев-Иванов.