Архив

Печат

Арестуван е предполагаемият убиец на посланик Карлов

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Турската полиция е арестувала мъж, който може би е изиграл ключова роля в организирането на убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, съобщава РИА „Новости”, цитирайки в. „Сабах”. Името на мъжа не се назовава, има само инициали — В.К.А.

По информация на източник на изданието, заподозреният е член на организацията на опозиционния ислямски проповедник Фетхулах Гюлен /​FETO/​. В тази връзка той е бил уволнен от държавна служба. Мъжът е бил задържан за известно време, но после е освободен. Съобщава се също, че арестуваният е използвал програмата ByLock, с помощта на която, според версията на турските власти, членовете на организацията си разменяли шифровани съобщения. 

По-рано в подозрение за причастност към убийството на руския дипломат в Турция са били задържани петима души: трима бивши полицаи, шефът на издателската група Guru Medya Хайредин Айдънбаш и организаторът на фотоизложбата, на която бе убит посланик Карлов Мустафа Тимур Озкан.

Андрей Карлов бе убит на 19 декември 2016 г. в Центъра за съвременно изкуство в Анкара. Извършителят на убийството Мевлют Алтънташ, сътрудник на полицията, бе ликвидиран.

Практически веднага турските власти заявиха, че убийството е било планирана акция. Турските политици и медии заподозряха, че организатор е Гюлен, който се намира в САЩ. Самият Гюлен обаче осъди престъплението като го нарече „ужасен акт на тероризъм”.

/​”Русия днес”/