Архив

Печат

САЩ разчистиха пътя към гибелна за света война

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Вашингтон публикува нова ядрена доктрина с непредсказуеми последствия

Подготовката за ядрена война вече е в ход. Защитните прагове свалени. Трилионите долари отпуснати. Това става ясно от публикуваната в края на миналата седмица нова ядрена доктрина на САЩ. От нея следва, че ядреното оръжие става главен инструмент за защита на националната сигурност на САЩ.

Стратегията за развитие на американските ядрени сили посочва Русия като „опасност номер едно”. Тя предвижда всеобхватна модернизация на ядрената триада на САЩ — атомни подводници, стратегическа авиация и междуконтинентални балистични ракети. В нея открито се заявява, че Вашингтон си присвоява правото да използва ядрено оръжие срещу всяко посегателство не само срещу сигурността, но и срещу националните интереси на САЩ

Разликата между едното и другото е твърде голяма, защото, както е известно, в света не остана точка, в която Щатите да нямат интереси. Дава се зелена светлина за използване на опасното средство не само като защита, но и „превантивно”. Де факто доктрината обезсмисля всички усилия и поредица от важни международни договори, които над 70 години предпазваха света от ядрена гибел. С новата си стратегия Вашингтон дава старт на нова надпревара в ядреното въоръжаване и поставя света на ръба на опасно противопоставяне с гибелни последствия.

Документът дава обоснование на присвоените от САЩ пълномощия да бранят с ядрено оръжие десетки страни от агресия. По-внимателният прочит не оставя съмнение, че в повечето случаи става дума за „руска агресия” срещу страни от Източна Европа. Това обяснява и без това очевидната цел на досегашните действия на САЩ и НАТО за разгръщане на бази, войски и въоръжения край западните граници на Русия. Тук е мястото да припомним, че в Латвия е разположен контингент от 1138 натовски военни, в Литва — 1022, в Естония — 1200, в Полша — 1280. Под знамената на пакта са събрани воини от различни страни членки. За целта са модернизирани бивши съветски военни обекти в тези републики, където е нужно е създадена нова военна структура, почти непрекъснато се организират учения, в които открито се разиграват бойни действия срещу „руския агресор”. 

В отговор именно на тези продължителни провокационни действия в понеделник Русия съобщи, че вече е разположила своите ракети „Искандер” в Калининград — мярка, за която от години предупреждаваше с надежда, че в НАТО ще се откажат от опасните си планове. Нещо повече, там имаха циничното неблагоразумие да твърдят, че „Москва опасно приближава въоръжените си сили към границите на алианса”. Фактът, че това става изключително на суверенна руска територия за натовските стратези няма значение. Те може би, смятат, че Русия трябва да ги очаква някъде отвъд Урал, за да бъде Европа спокойна.

Според логиката на САЩ новата ядрена доктрина трябва да внесе желаното допълнително успокоение за европейците. Документът предвижда производството на „малки” ядрени заряди, които ще се използват за тяхната защита в „малки” ядрени войни на тяхна територия. Като „малки” в днешно време се разбират заряди с мощност, каквато имаха бомбите, хвърлени над Хирошима. Американско тактическо ядрено оръжие днес е на „страж на мира” във военни бази в Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция. Само този факт е в пряко нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие. За САЩ и техните съюзници обаче и това няма значение. Казано е: „За защита на държавите от НАТО САЩ имат стратегически ядрени сили, както и ядрено оръжие за изнесено базиране в Европа”.

Изнесеното базиране” се отнася и за системи за ПРО, разположени в Полша и Румъния — недалеч от българската граница. Документът не крие, че основният терен на евентуални бойни действия с използване на ядрено оръжие е Източна Европа, включително акваторията на Черно море. Зачестилите през последните години военни учения там потвърждава плановете на западните „миротворци”. Опасенията за подобни „успокоителни” прогнози се засилват напоследък от съобщенията за някакъв „Проект-2020″, разработен от експерти на аналитичния център „Атлантически съвет”. Той звучи фантастично, като предполага „деблокиране” на Керченския пролив и навлизане на натовска флотилия в Азовско море, откъдето на Русия ще бъде нанесен съкрушителен удар. Едновременно с това се планират активни действия от юг през Кавказ.

Военни анализатори в Русия и Европа обаче са далеч от успокоение. Те нарекоха цинично представянето на ядрената доктрина в Конгреса, определена като „реалистична и необходима при сегашните международни заплахи”. Те подчертават, че „ограничени ядрени войни” няма и всеки конфликт с употреба на такова оръжие неминуемо ще се превърне в унищожителен за целия свят.

/​”Русия днес”/