Архив

Печат

Сиви схеми на САЩ за намеса в Русия

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Вашингтон е впрегнал хиляди агенти и милиарди долари, за да повлияе на руските президентски избори

Колкото по-малко време остава до президентските избори в Русия, насрочени за 18 март, толкова повече те се превръщат в бойно поле за разузнавателните централи на САЩ. Това заяви Андрей Климов, председател на специалната временна комисия по защита на националния суверенитет в Съвета на Федерацията. На пресконференция в Москва той представи разработения в комисията доклад „Нахлуване. Намеса на САЩ в изборите в РФ в хода на президентските кампании 1996 – 2018 г”.

В него е събрана обширна база данни за нахлуването на САЩ във вътрешното политическо, социално и културно пространство на Русия през целия този 22-годишен период. Вашингтон използва широк и разнообразен арсенал от инструменти — фалшиви информации за медиите, психологически операции и финансиране на избрани представители на несистемната опозиция. Там не крият че гледат на сегашните избори като на „исторически шанс” за оказване на натиск за смяна на ръководството на страната.

По данни в документа подготовката за различни провокации и оказване влияние на изборите е започнала още през 2015 г. Оттогава Пентагонът и дипломатическите служби разработват схеми за създаване на определен информационен фон. През тази година се води пряка агитация, за да се внуши, че е невъзможно изборната активност в Русия да бъде по-висока от 40%, въпреки че традиционните и най-новите социологически данни сочат най-малко 60-процентна активност. Това според Климов се прави с цел отсега да се подготви почвата за обявяване изборите за нелегитимни, след като разбраха, че не могат да повлияят на отношението на хората към Владимир Путин и да ударят по доверието им в президента. 

Докато в САЩ вече повече от година трескаво търсят доказателства за някаква митична намеса на Русия в президентските избори в САЩ през есента на 2016 г., техни служби и институции не крият планомерните и целенасочените си опити за намеса в Русия. „Само в планирането на активни операции в РФ на щатна работа в централния апарат на ЦРУ са били наети 500 – 700 сътрудници. Освен това хиляди работят по съответни направления в Държавния департамент, в Пентагона, в Конгреса и в обслужващите ги структури”, каза Климов.

През последните месеци рязко са се увеличили кибератаките от страна на САЩ срещу Русия. В определени дни те достигат до няколкостотин.

Разбира се, организаторите на мащабната акция не могат да разчитат само на намеса отвън и затова все по-усилено използват вътрешни ресурси, главно НПО, които сами предпочитат да се наричат „несистемна опозиция”. Въпреки че със закона, за чуждестранните агенти, приет през 2012 г., бяха ограничени техните възможности за финансиране, те търсят нови канали и „сиви схеми” за прехвърляне на средства — предаване пари на ръка и преводи на физически лица. „За 2016 г. тези суми надхвърлиха 72 млрд. рубли, адресирани до 4,5 хиляди наши НПО”, съобщи сенаторът и член на комисията Олег Морозов. В 

В доклада на руския Сенат се отбелязва, че намесата на САЩ се е активизирала от момента, когато Владимир Путин влиза в Кремъл. С други думи, от момента, когато Русия отново излиза като независим субект на международните отношения, претендиращ на собствен суверенитет. „В САЩ това се възприема като заплаха срещу хегемонията в света. Нарастващото влияние на Русия се превръща в едно от главните предизвикателства за Вашингтон за гарантиране на глобалното му лидерство и стратегическо доминиране в света”, се казва в документа.

Посочват се данни за намесата и на други западни държави. Москва вече е предприела необходимите мерки и е готова да противостои на всички незаконни действия. Опитите да се влияе на изборния процес ще бъдат изнесени пред руската и международната общественост, когато след изборите докладът бъде публикуван в пълен обем. /”Русия днес”/