Архив

Печат

НАТО: Няма руска агресия срещу балтийските страни

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Ръководителят на Военния комитет на НАТО, чешкият генерал Петър Павел заяви, че изявленията за агресията на Русия срещу балтийските републики, нямат никакви основания, предаде ТАСС.

Аз може би бих използвал по-предпазливо термина „агресия” във връзка с балтийските държави, тъй като ние в действителност не виждаме открита агресия срещу балтийските страни”, заяви той.

Според генерала е имало „нарастване на напрежението в региона”, но не е имало „нахлуване на територията на балтийските страни и дори във въздушното им пространство”.

Чешкият генерал подчерта: „Всичко, което имаме в региона, е увеличено военно присъствие, увеличен брой учения, мисии за далечни полети на авиацията, по-активно използване на разузнаването, но аз не бих нарекъл това агресия”.

Той също така коментира съобщенията за предполагаеми нарушения на въздушното пространство на балтийските страни от страна на руската военна авиация. Генералът допълни, че повечето от тези така наречени нарушения са предизвикани от загуба на комуникация или човешки и технически грешки. 

По-рано от Държавния департамент съобщиха, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е провел среща с външните министри на Литва, Латвия и Естония, в рамките на която е била обсъждана „руската заплаха”. 

/​”Русия днес”/