Архив

Печат

САЩ готвят Съдния ден

Автор Светлана Михова. Публикувана в Новини

По измислен повод Доналд Тръмп се закани да удари Сирия и руските войски там

Подгрявани от неистовата си омраза към Русия, САЩ изправят света пред нов глобален военен конфликт с непредвидими последици. Вече близо седмица от Вашингтон звучат заплахи за ракетни удари по Сирия под измисления предлог за „химическа атака” на сирийската армия срещу мирното население в градчето Дума. От няколко дни в Източното Средиземноморие се струпват огромни сили на американските ВМС и ВВС с мощен ракетен арсенал.

От Белия дом, напълно забравили етиката и елементарното приличие, на уличен език отправят закани за „неизбежни” удари срещу Сирия. Напрежението и предчувствието за предстояща война на Запада срещу Русия с всеки изминат час нараства. На този фон от руското Министерство на отбраната заявиха, че намиращите се в Сирия руски военни разполагат с всички необходими средства за противоракетна отбрана за защита на законната власт в страната. В отговор Доналд Тръмп продължи с невъздържани словесни нападки (още на стр. 5).

Положението в света не може да не предизвиква безпокойство. Обстановката става все по-хаотична. Все пак се надяваме здравият разум да надделее и международните отношения да влязат в конструктивно русло”, каза Путин на среща с чужди новоназначени посланици в Москва. Руският президент подчерта особено отговорната и незаменима роля на дипломацията в критични за света моменти и призова посланиците да бъдат достойни за нея.

През всички тези дни руската дипломация наистина положи настойчиви усилия да охлади войнствените пориви на САЩ. В Съвета за сигурност на ООН се състоя поредица от заседания, на които руският постоянен представител Василий Небензя представи неопровержими доказателства за лъжите и грубата постановка с „химическата атака” в Сирия и настоя за независимо международно разследване на място. Вашингтон и техните съюзници обаче отхвърлиха всички предложения.

По този начин Вашингтон доказа, че истината не го интересува, че е готов да разпали с нова сила конфликта в Близкия изток и че в крайна сметка негова цел не само не е унищожаването на терористите, а е поел покровителство над тях, за да бъде свалено законното правителство в Сирия и Русия да бъде прогонена от там. „Дори да няма решение на Съвета за сигурност, ние ще действаме самостоятелно”, заяви постоянната представителка на САЩ Ники Хейли. Вашингтон за пореден път стъпка международното право и демонстрира опасните си амбиции да бъде световен хегемон, което му се изплъзва. „Времето на нашата „мека политика” към Русия свърши. Ние имаме дълъг списък от мерки срещу Москва, надявам се и аз да мога да го допълня”, разкри мераците си новият държавен секретар и бивш шеф на ЦРУ Майк Помпео.

Първоначално Тръмп беше дал срок от 48 часа за вземане на решение за ракетните атаки и всички ги очакваха в нощта срещу четвъртък. 

Сега „часът Х” се отлага до края на седмицата. Първата „добра” новина дойде със заявлението на шефа на Пентагона Джеймс Матис, че САЩ все още обмислят варианти и оценяват „доказателствата за химическата атака”. Разколебаха се и съюзниците — Франция, Англия и Германия, които също изразиха желание да имат резултати от разследването. В Лондон и Париж обаче продължават да обсъждат участието си в удари срещу Дамаск. В четвъртък и петък в Източна Гута, където е и градчето Дума, се очаква да пристигнат екипи на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). Тяхната сигурност ще бъде гарантирана от руски полицейски екипи. Вчера официално бе заявено, че районът окончателно е прочистен от ислямистките групировки и е под контрола на сирийската армия.

Последното съобщение, което Доналд Тръмп като активист N1 на Туитър пусна вчера бе: „Никога не съм казвал кога точно ще се състои атаката срещу Сирия. Може би, много скоро, а може и не съвсем скоро”. „Колкото и заплашителни да са изявленията на Доналд Тръмп, реакцията на Тереза Мей и Емануел Макрон говори, че единство между тях няма”, каза председателят на Комисията по отбрана на Думата ген. Владимир Шаманов. Той добави, че от дни съответните държавни органи на Русия работят без прекъсване в денонощен режим и са в пряк диалог с ръководството на Комитета на началник щабовете на САЩ и чрез Турция се поддържа връзка с НАТО. За избягване на военния сблъсък Путин разговаря с Ердоган, а той — с Тръмп. „САЩ ще се опитат да действат внимателно, за да не се стигне до пряк сблъсък с руските военни в Сирия”, успокои Сес Джонс, съветник по програмата за международна сигурност на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон 

Независимо от лекото спадане на напрежението администрацията в Белия дом се готви за най-опасното развитие на събитията, които сама смята да провокира. В сряда стана ясно, че самолет Boeing E-​4B Nightwatch, оборудван като команден пункт в случай на ядрена война е излетял от щата Индиана. Наричат този боинг „Самолет на Съдния ден”, защото президентът и военното ръководство на страната го използват в критични моменти и в случай, че са унищожени наземните структури на управление. Събитията през последните дни показват, че във Вашингтон и някои европейски столици нямат нужните задръжки и без угризения могат да предизвикат Съдния ден.