Архив

Печат

Посланик Макаров поднесе цветя пред паметника на Юрий Гагарин в Банкя

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Русия остава отворена за взаимоизгодно и взаимоуважително сътрудничество с всички заинтересовани страни както в Космоса, така и на земята. Това каза посланикът на Руската федерация Н. Пр. Анатолий Макаров пред паметника на Юрий Гагарин в Банкя по повод Деня на космонавтиката, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Днес в този хубав и гостоприемен град отбелязваме Деня на космонавтиката”, каза Макаров. Той припомни, че точно преди 57 години съветски летец е извършил първия полет в Космоса. Анатолий Макаров изрази гордостта си, че зад този полет, както и зад първия на жена в Космоса, стоят руснаци. 

По думите му Русия спомага за полета на космонавта Георги Иванов, което е направило България 6-та космическа държава в света. 

В момента Русия и България продължават съвместна работа вече в многостранни формати”, допълни посланик Макаров. Тук бяха и посланиците на Казахстан Темиртай Исбастин и на Беларус Александър Воронкович, както и депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев, съпредседател на групата за приятелство България-Русия в НС

Много граждани поднесоха цветя пред паметника на Юрий Гагарин в Банкя. Събитието бе организирано от Руското посолство и Столичната община, район „Банкя”, по случай световния Ден на космонавтиката — 12 април.