Архив

Печат

Свещен празник на непомръкващата памет

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Приветствено слово на Владимир Путин на военния парад в чест на Деня на победата

Денят на победата винаги е бил, е и ще бъде най-скъпият и свещен празник за всяко семейство, за цялата ни огромна страна, празник на общонационалната гордост и вечната непомръкваща памет.

Преди 73 години завърши Великата отечествена война, сломен бе нацизмът, сложен бе край на неговите зверства, безчинства и варварство, погребани бяха плановете му за световно господство.

Разгромът на нацистите се превърна в грандиозна триумфална Победа. Тази дългоочаквана дума в миг обиколи планетата. Всички страни, всички народи тогава разбираха, че именно Съветският съюз определи изхода от Втората световна война, че нашият войник, нашият народ извършиха този велик жертвен подвиг. Той постигна победата с цената на тежки и невъзвратими загуби, защити честта и независимостта на родната земя с безпримерно мъжество по фронтовете и в тила.

Днес обаче се правят опити да се зачеркне подвигът на народа, спасил Европа и света от изтребление, от ужаса на Холокоста. Да се изопачат събитията на войната, да се предадат на забвение истинските герои, да се преправи, да се пренапише, да се изопачи самата историята. Ние няма да позволим да стане това. Никога! Наш дълг е да пазим паметта за доблестта на воините, отдали живота си за живота на другите, за всички наши войници и мъжествени бойци на втория фронт, за приноса към победата на антихитлеристката коалиция, за бойното братство на онези, които противостояха на нацизма.

Винаги ще се гордеем, че съветският народ не трепна, не се огъна пред жестокия враг, когато някои държави предпочетоха позора на капитулацията, на лицемерното съглашателство, или на откровеното сътрудничество с нацистите. Нашият народ се сражаваше не на живот, а на смърт. Нито една друга страна не е отблъсквала такова нашествие, не е евакуирала под огъня на агресора милиони хора и хиляди заводи, които практически още на път започваха да пускат за фронта техника и боеприпаси. Наистина бе направено невъзможното. Никой не мислеше за себе си. Трудеха се геройски: и жени, и деца. За родината. За победата. За онези, които защитаваха страната и своите семейства в пъкъла на войната.

Храбростта на нашите воини е неизмерима. От редника до маршала те воюваха в мраз и зной, на големи и малки плацдарми, всяка педя бе част от отечеството и затова всеки един бе най-главен. Нашите войски удържаха грандиозни победи в битките за Москва и Сталинград, в сраженията при Курск и на Днепър, разкъсаха блокадата на Ленинград, освободиха европейските столици.

С решителен щурм взеха Берлин. В това време, без значение кой къде е роден, каква е неговата националност или вяра, в кой край или република на огромната страна е живял до войната, беше призован на фронта или сам отиваше доброволец. Всички имаха една родина. Всички се биеха до края на силите си, до последния патрон, до последната капка кръв.

Девети май обединява всички поколения със своята мъжествена история. Всяко семейство има своите герои. Те са живи в нашите сърца, те са с нас в редиците на „Безсмъртния полк”. Ние скланяме глави пред светлата памет на всички, които не се върнаха от войната, пред паметта на синовете и дъщерите, на бащите и майките, на дедите, мъжете и жените, на братята и сестрите, на близките и приятелите. Скърбим за ветераните, които вече не са сред нас.

През юни 1941-ва войната влезе във всеки дом, раздели любимите близки хора, мнозина — завинаги. Превърна в сираци и лиши от бъдеще стотици хиляди деца, разруши надежди и планове, изпепели градове и села. Войната винаги е предизвикателство към самия живот, към най-доброто в него.

Ние помним трагедиите на двете световни войни, уроците на историята. Те държат очите ни отворени. Зад днешните опасности прозират все същите стари уродливи сенки: егоизъм и нетърпимост, агресивен национализъм и претенции за изключителност. Ние разбираме цялата сериозност на тези заплахи. Днес е важно всички страни, цялото човечество да осъзнаят, че мирът е крехък и неговата стабилност зависи от нашия общ стремеж да се чуваме, да си доверяваме и да се уважаваме взаимно.

Русия е готова за диалог по всички въпроси за гарантиране на глобалната сигурност, за конструктивно и равноправно партньорство, за постигане на съгласие, спокойствие и прогрес на планетата.

Нашата благодарност към ветераните е безгранична, тя е в сърцата ни. Техният житейски опит, закален във войната, е вечен пример за всички поколения. Прекланяме се пред тяхната всепроникваща преданост към родината. На нас се падна великата чест да бъдем техни потомци. Разбираме, че това е висока отговорност и никога няма да ги подведем. Гордостта от подвига ни прави по-силни. Сега в строя е ново поколение победители. То преминава в тържествен марш по главния площад на страната. Винаги ще следваме техните завети и ще продължаваме техните традиции. Ще работим усърдно, ще постигаме успехи за процъфтяването и величието на Русия. Светлината от победата на ветераните, от проявеното от тях мъжество, техните напътствия ще укрепват силите ни по поетия от нас път.

Честит празник. Честита Победа!