Архив

Печат

Хайко Маас: Нужен е истински диалог, а не само за протокола

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

На 10 май в Москва се състоя срещата на руския външен министър Сергей Лавров с министъра на външните работа на ФРГ Хайко Маас. Визитата за немския ръководител на външното министерство в Русия е първата. Маас е назначен за ръководител на германското външнополитическо ведомство през март. Ето какво говори на пресконференцията немският дипломат:

За мен денят започна с полагането на венец пред мемориала на Незнайния воин и това за пореден път ми показа колко е сложна историята на нашите две страни. Затова е много важно да признаем и да пазим тази памет, защото хората в нашите страни са много свързани помежду си и това е свързано включително и с историческата. Ние отговаряме и за това да имаме постоянен и стабилен диалог между нашите страни, който да носи конкретни плодове. Днес ние вече постигнахме това, затова ще изредя три аспекта в нашите двустранни отношения, за които вече се договорихме. 

Първият аспект е свързан с миналото, както вече казах, всички страдания, които са причинили немците на Русия, са най-вече известни на хората от Санкт Петербург. Там където се е развивала ужасната Ленинградска блокада, там са хората, които са живеели в онези страшни месеци. Затова ние искаме не само да водим преговори, но и да започнем да действаме. С наша подкрепа ще създадем в Санкт Петербург клиника, а също Център за срещи, като символ на това, че осъзнаваме нашата отговорност и като сигнал на това, че такива събития не трябва да се повтарят. 

Второто, което се договорихме с моя руски колега, е през 2018 година да проведем Година на сътрудничество между вузове и научни институти. И съм радостен, че заедно ще поемем патронажа над това събитие. Взаимодействието в тази област между нашите страни вече е много тясно и то показва колко много неща можем да постигнем, ако взаимодействаме по някакви конкретни теми. 

Третият аспект е политически. Ние сме на едно мнение, че към днешна дата в Европа цари напрегната политическа обстановка. Поради това тук е необходимо да обсъждаме множество въпроси между нашите страни. Ще поставим задача на нашите секретари и зам.-министри редовно да се срещат и да обсъждат въпросите на политиката за сигурност в Европа. Началото на един такъв диалог би могло да послужи за мост за дискусия за политиката за сигурност в Европа. Също така сме убедени, че обсъдените днес проекти и форуми са важни най-вече и за това — тук не става дума да се премълчава нещо, а политическите разногласия, които съществуват при нас, а те съществуват и това не е тайна — да се обсъждат открито и ясно между страните ни. Да се води истински диалог, а не да се води само за протокола, за да ни носи резултати. Днес ние се нуждаем от повече резултати и днес ние вече постигнахме такива резултати. /”Русия днес”/