Архив

Печат

Над 10 милиона руснаци се включиха в "Безсмъртният полк"

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Данните бяха съобщени от официалния представител на МВР на РФ Ирина Волк. Това е рекорден брой. За сравнение през миналата година участниците са били 8 милиона. Тя отбеляза още, че по страната са били проведени над 2,9 хил. мероприятия, а само в Москва участниците са около един милион. 

Акцията „Безсмъртният полк” тръгва от Томск през 2012 г. През 2015 година, когато се присъединяват все нови и нови градове, акцията официално става общоруска и се разпространява и извън пределите на страната.

В Северна Осетия-Алания се проведе най-високопланинският „Безсмъртен полк” в Русия. Това стана в селището Камунта, което се намира на 2 хил. м надморска височина. 120 души са преминали по маршрут от 500 метра с портрети на войници и офицери от Великата отечествена война. Специално за събитието в Камунта са пристигнали 18 души от различни градове на Русия. Именно в това селище се намира и най-високопланинският паметник на загинали воини.

За четвърти път в „Безсмъртния полк” се включи и президентът Владимир Путин с портрет на своя баща.

След множеството бе и евродепутатката от Великобритания Дженис Еткиснън. Тя носеше портрета на своя баща Джордж Комбс, който е участвал в Северните конвои за Съветския съюз през 1944 г. Депутатката подчерта, че именно руснаците са му връчили първия медал. Според Еткинсън „Безсмъртният полк” е акция, която пази паметта за участниците във Втората световна война и няма да позволи да се допусне повторение на подобни събития.

/​”Русия днес”/