Архив

Печат

Заедно в защита и опазване на руските паметници

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

На 8 май, ден преди Деня на победата, в Пловдив, в една от залите на Дома на техниката се проведе вълнуваща среща с младежка делегация от Русия. Скъпи гости на пловдивската общественост бяха 8 младежи и девойки от различни градове на Русия, членове на Общоруската обществена младежка патриотична организация „Наследие”.

Повод на срещата беше съхранение и опазване на руските паметници в България и развитие на българо-руските отношения.

С голям интерес присъстващите изслушаха изложението на председателя на Централното управление на „Наследие” Виталий Шереметев. Споделен беше богатият опит в опазване на паметниците в Русия, работата с младото поколение и преди всичко патриотичното възпитание на подрастващите.

За нашите руски съмишленици беше важно да научат как в Пловдив е опазен и популяризиран паметникът „Альоша”. Председателят на Сдружение Славянски свят Васил Стайков подробно разказа за създаването и опазването на този най-скъп за пловдивчани символ на града на тепетата, който в началото на демокрацията у нас бе получил „смъртна присъда”. Но мълчаливият съветски войн надживя вандалите. През ноември т.г. предстои отбелязване на 61 година от създаването му. Последваха много изказвания от присъстващите и гостите. Най-вълнуващи бяха думите казани от ветераните пловдивчани, участници във Втората световна война. Всеки от тях беше награден от Виталий Шереметиев с почетен знак на Съюза на ветераните от Афганистан.

Организатори на срещата бяха Руски клуб „Отечество”, Сдружение „Славянски свят” и Съюзът на ветераните от войните в Пловдив.

/​”Русия днес”/