Архив

Печат

Цяла Русия води откровен разговор със своя президент

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

По време на традиционната "Пряка линия" на Владимир Путин бяха зададени над 3 млн. въпроса

В четвъртък се състоя 16-ата редовна годишна „Пряка линия” с Владимир Путин. По време на тази уникална, станала традиционна, връзка с държавния глава гражданите не само от цяла Русия, но и от чужбина, се свързват с него, поставят въпроси и предлагат решения на проблемите от най-различни сфери на ежедневието и развитието на страната. Всички очакват отговори, съдействие и помощ от президента.

Задочният разговор с Путин обикновено започва в 12 ч. на обед и продължава 3 – 4 часа, като се излъчва директно по централните радио и тв канали (до приключване на броя той не бе завършил). Обръщенията на гражданите обаче започват да се събират 10 дни преди това и продължават да постъпват до края на „Пряката линия”. Тази година до началото на излъчване на връзката техният брой надхвърли 2 млн. В хода на разговора обаче техният брой нараства лавинообразно и често е надхвърлял 3 млн. За приемането им се използва целият спектър от съвременни форми на комуникация — телефон, електронна поща, социални мрежи, скайп, създадена бе специална интернет страница.

Естествено, физическа възможност всички въпроси да прозвучат и да им бъде отговорено в пряк ефир няма, но всички се представят на президента и решаването на проблемите се възлага на съответните федерални и регионални структури. Тази година за първи път министри, губернатори, кметове и други административни ръководители бяха задължени да прекъснат отпуските си и по време на „Пряката линия” да бъдат на работните си места. С всички тях Путин имаше видеовръзка и отговорните чиновници трябваше в ефир да обясняват причините за възникналия проблем и да отговарят как ще го решават.

За разлика от други години този път гости в залата нямаше, за да се даде възможност на повече хора от огромната страна да поставят своите въпроси, да споделят болките и грижите си. Най-често те възникват в социалната сфера — заплати и данъци, жилищно строителство, здравеопазване, образование, пенсионна реформа. На второ място е общото икономическо развитие на страната. На трето — националната сигурност, борбата с тероризма, отношенията на Русия с останалия свят, кризата в Украйна. 

Не са малко и проблемите, които интересуват руснаците в областта на науката и културата. В навечерието на Световното по футбол хората се вълнуваха и от прогнозите за неговия финал, от използването на прекрасните нови съоръжения в бъдеще за масовия и детския спорт.

Оказа се, че с особена чувствителност и тревога хората гледат на демонизирането на Русия, на необузданата русофобия от страна на Запада и разбира се, към нестихващата гражданска война в Украйна. Те искаха отговор от своя президент на въпроса докога това ще продължава. Той отбеляза, че т.нар. колективен Запад дълго се заблуждаваше, че санкциите срещу Русия ще спрат нейното развитие и този незаконен по своята същност инструмент няма да засегне и тях. Но се излъгаха. Сега започват да осъзнават и публично да признават, че различните видове ограничения, налагани от САЩ екстериториално, са насочени срещу световната икономика и са резултат от националния икономически егоизъм на Вашингтон. Путин напомни, че още в своята реч в Мюнхен през 2007 г. е предупреждавал за опасностите, които носи еднополюсният свят, но тогава западните лидери не искаха да го чуят. Днес, тези опасности станаха очевидни за всички.

Във връзка със зачестилите отново нарушения на примирието в Донбас и информациите, че Киев готви възобновяване на активните бойни действия, руският лидер предупреди, че това може да се окаже фатално за властите в Киев и за украинската държавност. Според него Минските споразумения, които украинското ръководство отказва да изпълнява, са единственият изход от кризата. Путин добави, че с поведението и отношението си към гражданите в двете донбаски републики, Киев доказва, че няма нужда от тях — особено като избиратели в сегашния период, когато в Украйна предстоят президентски и парламентарни избори. Докато военният конфликт продължава Русия ще продължи да помага на населението на ДНР и ЛНР, увери президентът.

Както винаги в „Пряката линия” имаше и шеговити въпроси. Путин бе попитан на какво се е смял най-много напоследък. Оказа се, че това е фантазията на западните медии. Немско списание излязло със заглавие „Тръмп тласка Европа в ръцете на Путин”. След като твърдят, че едва ли не ние сме избрали американския президент, излиза, че той сега се отблагодарява. „Пълна глупост. Как да не се смее човек?”, отвърна президентът и побърза да се върне към сериозните проблеми на гражданите. /”Русия днес”/