Архив

Печат

Шестима космонавти пристигат в "Камчия"

Автор Милослава Георгиева . Публикувана в Новини

Събира ги 30-​годишният юбилей от втория руско-български космически пилотиран полет, който ще бъде отбелязан в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия” на 8 юни. За празника комплексът посреща шестима космонавти — българите Георги Иванов и Александър Александров, руските им колеги Виктор Савиних и Сергей Авдеев, и румънеца Думитру Прунариу. Домакин на събитието е Авиокосмическият център с Планетариум в комплекса, с ръководител космонавта Красимир Стоянов.

Камчия” събира два космически екипажа: във втория руско-български полет през 1988 г. заедно са летели Александър Александров и бординженерът Виктор Савиних, като за полета се е подготвял и Красимир Стоянов. В руско-румънския екипаж от 1981 г. на борда на „Союз 40″ са първият и единствен румънски космонавт Думитру Прунариу и Леонид Попов, а след скачването им с орбиталната станция „Салют-6″, те се присъединяват към основната експедиция, в която е Виктор Савиних.

На 8 юни в кино-концертната зала „Черноморски” космонавтите ще се срещнат с децата, участващи в детските лагерни смени в „Камчия”, с ученици, учители и родители от Частното средно училище „Юрий Гагарин”, с гости на комплекса, с ученици и ръководители от Националната астрономическа обсерватория „Николай Коперник”, ветерани-летци и авиатори от Варна, Балчик и Добрич, курсанти от ВВМУ „Никола Вапцаров” и др. Космонавтите ще споделят впечатленията си от подготовката и полетите, ще разкажат как са работили заедно в Космоса и заедно на Земята.

Ще бъде представен вторият руско-български пилотиран космически полет, който продължава от 7 до 17 юни 1988 г. с командир Анатолий Соловьов, бординженер — Виктор Савиних и Александър Александров — космонавт-изследовател. По време на мисията, вторият български космонавт извършва над 50 успешни научни експеримента, разработени от Института за космически изследвания при БАН. С особен интерес децата очакват разказа и на легендарния космонавт Виктор Савиних — участник в три космически мисии, сред които и драматичният полет на „Союз-Т13″ за спасяването на „мъртвата” станция „Салют 7″.

Александър Александров ще засади дръвче в Алеята на космонавтите в парка на комплекса. 17 космонавти от различни страни вече имат свои ели в „Камчия”.