Архив

Печат

Вашингтон ще обучава украински журналисти

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Държавният департамент на САЩ планира да организира обучение на журналисти в Украйна и да „укрепи връзките” между представители на американските и украинските медии. Според документа на американското ведомство, за годишната програма на обучение ще се отпускат по 400 хиляди долара. Целта на проекта е „създаване и поддържане на дългосрочни отношения между отделни сходни американски и украински медии, както и между хората, работещи в тях”. Съответната безвъзмездна помощ е обявена от Отдела за връзки с обществеността на американското посолство в Киев.

Предвижда се в рамките на програмата американски специалисти да обучават украински журналисти от печатни медии, интернет-издания и радио що е то „независимост и борба срещу дезинформацията”. Украински журналисти ще изучават специални методи за противодействие на „дезинформацията”. 

С помощна на дадения проект се планира да се популяризира развитието на свободни, независими и финансово жизнеспособни украински медии, защото независимите средства за масова информация са необходими за по-нататъшното демократично развитие на Украйна”, се казва в документа. 

Според експерти, с помощта на такива безвъзмездни помощи, Вашингтон се опитва да създаде „проамерикански инструмент” за влияние в Украйна, „фактически внедрявайки своя дневен ред”.

/”Русия днес”/