Архив

Печат

Русия вече завоюва победа на шампионата

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Западните лидери, които обявиха бойкот на футболния празник, броят автоголовете си

Каквото и да става оттук нататък, Владимир Путин вече спечели Световното по футбол, писа тези дни в. Usa Today. Авторът на статията със съжаление констатира, че руският президент не е променил политиката си, както това е искал Западът и въпреки това „за него всичко се подрежда прекомерно успешно”.

Доброто организиране на голямото спортно състезание му даде възможност да приема чужди президенти и премиери и „накара всички да забравят претенциите към Москва”, неутешим е авторът. Стигна се дотам, че гостуващият по това време в Москва съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън се поинтересува от секретите на отличната организация, а Доналд Тръмп похвали руснаците, че „са свършили прекрасна работа”.

Благодарение на шампионата Русия стана привлекателна туристическа дестинация. Стотици хиляди гости бяха посрещнати от слънчево време, от величието на Москва и дружелюбието на руснаците. Мнозина отбелязват колко сигурни се чувстват в Русия — до този момент не са регистрирани никакви сериозни инциденти, а високото равнище на самия спорт накара феновете да признаят, че това е един от най-успешните шампионати в историята на световните първенства по футбол”, пише Usa Today.

Вестникът не крие дълбокото си разочарование от всичко това. Обективните факти — руското гостоприемство и възторжените отзиви на стотиците запалянковци, пристигнали в Русия от цял свят, които се връзват със западната пропаганда будят раздразнение у съчинителите на небивали ужасии за руската действителност. Те обаче са принудени да признаят неловкото положение, в което редица лидери, заслепени от разпалената русофобия, изпаднаха.

Британските политици побързаха да заявят, че няма да уважат шампионата с присъствието си, а сега с напредването на Мундиала, когато Англия излиза напред, се чудят как да се измъкнат. Още повече, че нараства гневът на множество фенове, които се поддадоха на лъжите и не заминаха за Москва. Същото се отнася и за Швеция, чието правителство обяви бойкот на футболния празник. Тази седмица външният министър на страната се опита да се изхлузи от положението, като заяви, че това се отнасяло само за неговото откриване, а за финалните битки, до които шведските футболисти си пробиха път, можело спокойно да се отиде.

За „футболните главоболия” на западните лидери пише и агенция Bloomberg. 

Най-тежко е състоянието на знаменосеца на русофобията Тереза Мей. „Бойкотът на правителството се превърна в политически автогол за британския премиер. Тя сама си върза ръцете, като призова официални представители на кралството да не стъпват в Русия”, се казва в статията. Сега след успеха на английските футболисти и позитивните отзиви на треньори и фенове цялото правителство и в кралския двор трудно намират думи да се оправдават за безумната си пропаганда. „Всеки друг политик не би изпуснал възможността да се погрее в лъчите на славата на редкия успех на родните футболисти. Но случая с Мей не е такъв”, пише агенцията. След всичко, което изприказва, сега тя се опитва да обясни отказа си да присъства на игрите с безразличието си към футбола. На подобно обяснение обаче трудно може да се повярва.

Нейният прессекретар каза, че тя „не може да понесе да гледа дузпи”. „Още по-тежко ще й бъде да гледа как нейните съперници набират политически точки за нейна сметка”, коментира Bloomberg. Агенцията предполага, че „новината” за още двама души, отровени с подобно на препарата „новичок” вещество, е била подготвена отдавна като изход от нелепото положение от отсъствието на британски официални лица на финалните мачове.

Трябва да се отбележи, че „неизвестното отровно вещество” има крайно избирателно действие върху хората. На 4 юли то е поразило двама британци от нисшите слоеве на общество и нямащи нищо общо нито с руските, нито с британските спецслужби. Освен това те са живели още по-близо до известната лаборатория за производство на химически оръжия „Портън даун”, отколкото е градчето Солсбъри, където стана инцидентът с агента британското разузнаване и бивш агент на руските служби Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Прави впечатление, че двете нови жертви на някакво отровно вещество бяха открити веднага след победата на Англия срещу Колумбия. След драматичния мач медиите започнаха да отброяват и политическите автоголове на Тереза Мей. Няма рефер, който може да ги отмени. Шампионатът клони към своята развръзка, но без значение кой ще грабне купата, главният печеливш вече е Русия. /”Русия днес”/