Архив

Печат

В ООН осъдиха антируските санкции

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Европа е най-големият потърпевш от въведените ограничения

Санкциите на Запада срещу Русия, удариха най-силно по Евросъюза, защото бяха въведени с политически мотиви, без да се направят необходимите изследвания за техното влияние. Това заяви специалният докладчик на ООН по негативното въздействие на едностранните принудителни ограничителни мерки Идрис Джазаири.

Резултатите от санкциите срещу Русия стимулираха развитието на страната и производството на продукция, която тя дотогава закупуваше в Европа — особено селскостопанска продукция”, заяви той. Джазаири напомни, че в Европейската федерация на селскостопанските производители се оплакват от големите щети, които понасят от загубата на руския пазар и досега никой не им ги е компенсирал. Цялата тежест пада върху дребните фермери, които трябва да се разплащат за политическите противоречия между ЕС и Русия. Според германския депутат Маркус Фронмайер само Германия губи от санкциите по 618 млн. евро месечно.

Докладчикът отбелязва, че Русия се е адаптирала към санкциите, докато Европа е пострадала и от т.нар. вторични санкции, произтичащи от натиска на САЩ нейните компании да водят бизнеса си в съответствие с американското законодателство. „Проблемите на големите страни, които въвеждат санкции една срещу друга, се състоят в това, че те са част от обща верига — следствие от глобализацията. Затова санкциите срещу Русия удрят и по американските производители. Това е остаряло оръжие. Днес не можете да биете по Русия, без да нараните и себе си”, заяви той. Международният чиновник характеризира като абсурден механизма на икономически ограничения, целящ политически цели. 

/​”Русия днес”/