Архив

Печат

Путин присвои почетни наименования на редица полкове

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Руският президент Владимир Путин подписа укази за присвояване на почетни наименования на редица руски военни части. Това съобщиха руските медии с позоваване на официалния сайт за правна информация. 

В постановленията се отбелязва, че почетните имена се присъждат на различни части „с цел съхраняване на славните воински исторически традиции, възпитание на военнослужещите в дух на преданост към родината и вярност към воинския дълг”.

Указите са подписани от Владимир Путин на 30 юни и са влезли в сила. 

Така 6-​и танков полк на руската армия вече носи почетното наименование „гвардейски Лвовски”, 68-​и танков полк „гвардейски Житомирско-Берлински”, а 163-и полк е с наименованието „гвардейски Нежински”.

Имената на украинските градове, включени в почетните наименования на руските полкове са в памет на участието на воинските части в освобождението на тези градове по време на Великата отечествена война.

По-специално, почетното име „Житомирски” е присъдено на 93-​а отделна танкова бригада, на базата на която по-късно бе създаден 68-​ият полк, „в чест на победата спечелена и отличията в битките за освобождението на град Житомир”. Указ за това е подписан от върховния главнокомандващ Йосиф Сталин на 1 януари 1944 г.

След разпадането на СССР 68-​и полк е разформирован, но възроден през 2017 г. В същото време редица части от руската армия получиха почетни имена, които включват имената на градовете на Беларус. Украинският военен експерт Валентин Бадрак заяви, че Кремъл използва Украйна като полигон за проверка не само на своята военна техника, но и на прийомите за противопоставяне срещу западните страни, а по-специално Съединените щати. /”Русия днес”/