Архив

Печат

НАТО остарява, изпуска се и трябва да се пазим

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Испански изтребител погрешка пусна бойна ракета при патрулиране над Естония

Срамни събития стават в най-мощната военна организация, поела на плещите си защитата едва ли не на целия свят. От една страна, те биха свършили добра работа за сценария на някой комичен филм от типа на английския „Ало, ало”, от друга — са сигнал за опасностите, които крие НАТО със самото си съществуване. Възниква подозрението, че алиансът далеч не е гаранция за сигурността на членуващите в него държави, а реална опасност за нея.

В сряда изтребител Eurofighter Typhoon 2000 на испанските ВВС, действащ в състава на натовските военни части в Прибалтика, погрешка изстрелял бойна ракета клас „въздух-въздух”. Той патрулирал в небето над Южна Естония, изпълнявайки съюзническия си дълг да бди над мирното небе на републиката да не го пресече „вражеска и агресивна” Русия.

Естонското военно началство съобщи, като добави, че траекторията, местоположението и състоянието на „непослушната” ракета не са известни и се предприемат действия по тяхното изясняване. Населението беше предупредено да не се приближава и да не пипа ракетата, ако случайно се натъкне на нея. Тя напуснала самолета при включен режим на самоунищожение в случай на погрешно изстрелване, но имало данни, че не е успяла да се самоунищожи и е паднала невредима на земята. Различни източници съобщават различни данни за мощността на бойния заряд. Според едни това са около 5 кг, според други — 10 – 15 кг взрив. В издирването на въздушния нарушител с дължина 3,7 м е впрегнат значителен контингент — колкото позволяват възможностите на едномилионна Естония, от различни родове войски. Денонощие и половина след инцидента и до приключването на броя в четвъртък ракетата не бе открита. Акцията по издирването вчера бе прекъсната поради пожар в местността, в която се извършва, съобщиха властите. Тя щяла да бъде възобновена веднага, след като огънят бъде потушен. И ако ракетата не се самовзриви от пожара.

За успокоение на изплашеното гражданство бе съобщено, че до изясняване на ситуацията испанските изтребители са отстранени от патрулните полети и ще бъдат заместени от португалски. Гаранция за по-добрата квалификация на португалските летци никой не дава.

Някои местни и други европейски вестници зададоха неудобния, но логичен въпрос дали няма опасност ракетата да се е приземила някъде в Русия, като се има предвид оскъдната естонска територия от 45 000 кв. км — по-малко от половин България, а радиусът на нейния полет е 100 км. Въпросът, както можеше да се очаква, остана без отговор. Естонските власти обаче не отрекоха такава възможност. От 2004 г. охраната на въздушното пространство на Естония е поета изцяло от самолети на съюзниците от НАТО, които са на база в Литва.

Според военни експерти малко вероятно е ракетата да е била изстреляна и инцидентът да е резултат от грешка на пилота. Изстрелването на всяка ракета става по предварително програмиране и е предхождано от действията на верига военнослужещи. Те смятат, че по-скоро става дума за техническа повреда на механизмите, които придържат ракетата към борда на самолета, и тя просто е била изпусната и загубена. При това екипажът не е забелязал кога и как е станало това.

Възниква опасението, че Източният фланг на НАТО, състоящ се от „новаците” в пакта, се обслужва от остаряла техника и не особено квалифициран персонал. Трудно е да си представи човек как сутрин някой американски, френски или английски генерал, докато си пие кафето, мисли как да защити от „руските агресори” горките естонци, литовци или българи, които си нямат собствени надеждни въздушни сили.

Естествено, че ще им помогнат с каквото може — с техника втора употреба и втора ръка екипажи, които ако не ги защитят, поне ще имат възможност там да потренират. За второстепенни съюзници — второстепенна защита.

Ние ви казвахме, че НАТО е безполезен военен блок”, реагира иронично говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова. Естония трябва да следи по-внимателно действията на своите „защитници”, предложи сенаторът Алексей Пушков на съседите си. „Ако утре Естония бъде ударена от някоя ракета, в Талин трябва да знаят откъде е долетяла, вместо да се взират безсмислено към Русия”, написа той в туитър. Същото трябва да имат наум и българските власти, които пускат американски и други натовски войски да кръстосват българска земя, морската територия и въздушното пространство. /”Русия днес”/