Архив

Печат

САЩ работят като обезумял принтер

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Държавният департамент в сряда обяви нов пакет от „драконовски” санкции срещу Русия. Този път те ги обосновават с отравянето през март т.г. на бившия руски и сегашен британски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Фактът, че „вината” на Русия в инцидента така и не бе доказана, за американското дипломатическо ведомство явно няма значение. В САЩ очевидно работи някакъв обезумял развален принтер, който печата санкции по повод и без повод.

Заканата с въвеждане на нови санкции се обвързва със закона за забрана и контрол над химическото и биологическото оръжие от 1991 г. САЩ имали намерение да наложат забрана върху търговията с технологична продукция с двойно предназначение, която трябвало да влезе в сила още на 22 август, а след 90 дни — през ноември, ще бъде наложена втората серия от ограничения. В нея се предвижда тотално спиране на търговията с Русия, забрана на достъпа на самолетите на „Аерофлот” до американските летища и рязко понижаване статута на дипломатическите отношения. При това от санкциите са изключени секторите, от които САЩ имат интерес — такива като сътрудничеството в Космоса, вноса на ракетни двигатели от Русия.

Вашингтон иска Москва да докаже, че не използва химическо и биологическо оръжие и да пусне американски инспектори до своите лаборатории и специални обекти. Противно на универсалните и основополагащи правни принципи, се използва презумпцията за виновност, умножена по презумпцията, че доказателства не са необходими. При това всичко става на фона на пълното унищожение на руското химическо оръжие — факт, удостоверен от международни инспектори през септември м.г. Същевременно САЩ смятат да се избавят от своето химическо оръжие едва през 2023 г., въпреки че бяха обещали да сторят това преди шест години.

Неприемливо е свързването на новите незаконни санкции с „делото Скрипал”, заяви кремълският говорител Дмитрий Песков. „Москва решително отхвърля всякакви обвинения за участие в инцидента в Солсбъри. Русия няма никакво отношение към използване на химическо оръжие”, добави той. 

/​”Русия днес”/