Архив

Печат

US-ескадрила от F-22 се настани в Европа, за да сдържа Русия

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Военновъздушните сили на САЩ са прехвърлили в Германия на 8 август ескадрила изтребители F-​22 в рамките на мерките за сдържане на Русия. Ескадрилата ще се задържи в Европа няколко седмици, съобщава сп. The National interest, позовавайки се на Командването на ВВС на САЩ в Европа. 

ВВС на САЩ са разгърнали една ескадрила F-​22 Raptor, летци и съпътстващо оборудване на авиобазата Шпангдалем в Германия за провеждане на тренировъчни полети съвместно с други европейски самолети. Това учебно разгръщане преминава в рамките на европейската инициатива за сдържане”, се казва с заявлението. 

Рапторите” са базирани на базата в Германия, но за провеждане на тренировките със съюзниците от НАТО ще се прехвърлят в други части на Европа. 

Многоцелевият изтребител пето поколение F-​22 е създаден от компанията Boeing и Lockheed Martin и е приет на въоръжение във ВВС в САЩ през 2005 г. При строителството на самолета е използвана системата „стелт”, правеща го почти незабележим за радарите на противника. Самолетът е използван по време на военновъздушната операция на коалицията против терористите в Ирак и Сирия. 

/​”Русия днес”/