Архив

Печат

В края на 2018-а Москва и Пекин ще постигнат рекорден стокооборот

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

За какво си говориха Владимир Путин и Си Дзинпин във Владивосток

Руският президент Владимир Путин и председателят на КНР Си Дзинпин проведоха преговори в рамките на Източния икономически форум (ИИФ). Държавните глави отбелязаха прогреса в развитието на двустранните отношения, в това число и в сферата на търговията и енергетиката. Според Путин към края на годината стокооборотът между страните ще постигне рекордните 100 млрд. долара. Освен това лидерите се договориха за създаване на делови съвет за Далечния изток и подписаха документи за сътрудничество между руски и китайски компании. След края на преговорите Путин и Си Дзинпин посетиха организираното в рамките на ИИФ изложение, където приготвиха и пробваха палачинки с хайвер и изпиха по чашка водка.

Четвъртият Източен икономически форум преминава на базата на Далекоизточния федерален университет на остров Руски. В неговите рамки се състояха преговори между руския президент Владимир Путин и председателя на КНР Си Дзинпин, след които бяха подписани редица споразумения. Лидерите на Русия и Китай дадоха изявления за пресата и изслушаха докладите на регионалните представители на двете страни.

Един от лайтмотивите на деня стана темата за подобряване на отношенията между Москва и Пекин практически във всички области.

Имаме отношения на доверие в сферата на политиката, на сигурността, на отбраната.Знам, че вие лично отделяте голямо внимание на развитието на руско-китайските отношения. С вас общуваме редовно. Радвам се на възможността да ви приема в Русия”, каза Путин, обръщайки се към лидера на КНР.

От своя страна държавният глава на Китай говори за стремителната динамика на китайско-руските отношения от началото на годината. Той също така разкри секрета на дружбата между Москва и Пекин. „В Китай казват: „Приятелите се познават в беда”. В Русия също има пословица: „Не е приятел този, който гуляе на пир, а този, който помага в беда”… Именно на това се основава искрената дружба между нашите народи и особената ценност на китайско-руските отношения”, заяви Си Дзинпин.

Президентът на Русия отбеляза многобройността на китайската делегация на ИИФ, която е в състав от около хиляда души. Според оценката на Путин това говори за особено голям обем на отношенията между РФ и КНР. Той подчерта особено търговското взаимодействие между двете страни, като изрази надежда, че стокооборотът между тях към края на годината ще надвиши 100 млрд. долара. Той спомена също така, че Русия и Китай развиват активно енергийното взаимодействие, в това число и в атомната сфера.

„Русия е най-голям експортьор на електроенергия и на въглища в Китай. Развива се руско-китайското взаимодействие в областта на мирния атом. Вече е в експлоатация първия блок на Тянванската АЕЦ. През тази година е приет третият енергоблок, четвъртият се подготвя за действие. Планирано е изграждането от „Росатом” на още два блока на тази централа”, каза руският лидер.

Той отбеляза, че през миналата година Русия е доставила на Китай 52 млн. т нефт и напомни, че строителството на газопровода „Силата на Сибир”, който трябва да бъде въведен в експлоатация в края на следващата година, върви по график.

Китай, от своя страна, продължава да влага пари в руски проекти и предприятия. Според изследването на международната консултингова компания Deloitte „Делови и финансов климат на Далекоизточния регион” Пекин е един от най-активните инвеститори в региона. По-рано политическият представител на руския президент за Далекоизточния федерален окръг Юрий Трутнев съобщи, че обемът на китайските вложения съставлява 7% от общия обем на инвестициите в региона.

След преговорите лидерите на Русия и Китай подписаха редица документи. Москва и Пекин изразиха намерението си да развиват отношенията си с меморандум, разчетен на близките шест години. Постигнато беше споразумение за създаване на делови съвет за Далечния изток, Байкалския регион на Русия и Североизточната част на Китай.

Далекоизточният федерален университет и Китайската академия за обществени науки се договориха за създаване на центрове за руски и китайски изследвания. „КамАЗ” и китайската моторостроителна корпорация Weichai Power подписаха договор, засягащ правата на членовете на съвместната общност „КамАЗ — Weichai”.

След преговорите Путин и Си Дзинпин посетиха изложението „Улиците на Далечния изток”. В един от павилионите държавните глави сложиха престилки и изпекоха по една палачинка. Като пълнеж избраха представените на изложението морски продукти — черен и червен хайвер, а след това по предложение на Путин изпиха по чашка водка.

/​”Русия днес”/