Архив

Печат

Обвиненият Петров в отравянето на Скрипал се свърза с медиите

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Един от обвинените от страна на Лондон за извършител на отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия — Александър Петров даде кратък коментар пред руски медии. Това стана малко след като Владимир Путин призова обвинените руснаци да говорят публично. 

Петров даде кратко изявление за телевизия „Россия 24″, като заяви че е служител в „Микроген” и няма никакво отношение към историята с отравянето на Скрипал. Той уточни, че става дума за пълно съвпадение на името и че не е пътувал в Лондон, казал той.

Засега няма да коментирам. Обмислям. Може би ще стане другата седмица”, каза Александър Петров в телефонен разговор с журналисти.

Междувременно Лондон обвини Москва в „лъжи” за заподозрените за отравянето на бившия руски двоен таен агент. 

В отговор на обвиненията руският президент Владимир Путин в рамките на Източния икономически форум във Владивосток заяви, че самоличността на двамата заподозрени е установена и те са цивилни и не са криминално проявени. Путин предложи те сами да разкажат пред медиите за себе си. 

От своя страна Лондон продължава да твърди, че Петров и Баширов са офицери от руско военно разузнаване и ги обвини в опит за убийство на семейство Скрипал с нервнопаралитично вещество. 

Неколкократно потърсихме обяснения от Русия за случилото се в Солсбъри през март. Руснаците ни отговориха с лъжи. Нищо не се е променило”, каза говорител на Даунинг стрийт.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че случаят „Скрипал” се разпада пред очите, поради липса на доказателства за вината на Русия. 

Той подчерта, че руското външно министерство е изпратило на британските колеги около 60 дипломатически ноти, които съдържат искания за предоставяне на руската страна на достъп до разследването и пострадалите руски граждани. 

Освен това са били изпратени запитване за юридическа помощ и предложение за сътрудничество (в това число и за провеждане на съвместно разследване). Британските власти обаче досега не са реагирали на тях. /”Русия днес”/