Архив

Печат

Научна конференция в РКИЦ събра над 100 общественици и експерти

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

В Руския културно-информационен център в София преди дни се проведе научна конференция, посветена на 75-ата годишнина от легендарната битка край Курск. 

Конференция се проведе в рамките на дългосрочния проект на представителството на „Россотрудничество” в България и фонда „Устойчиво развитие за България” под наслов „От 75-​годишнината на големите битки до 75-годишнината от историческата Победа”.

В конференцията участваха съветник на посолството на Русия Алексей Новосьолов, подполковник Алексей Бражник — помощник на военния, военновъздушен и военноморски аташе, академиците Васил Сгурев, Георги Марков, Антон Дончев, Георги Стоилов, Константин Косев, професорите Минчо Минчев, Искра Баева, Валентин Вацев, Максим Мизов, Васил Проданов, Орлин Загоров, Ваня Добрева, Марин Колонкин, генералите Златан Стойков, Борис Бонев, Иван Стефанов, първият български космонавт Георги Иванов, както и ръководители на водещи обществени организации, общественници, политолози, историци, дипломати, млади учени, университетски преподаватели, представители на Българския антифашистки съюз, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса, от Асоциацията на българските летци, Славянско общество, Българска академия на науките, депутати на Народното събрание Валерий Жаблянов и Александър Симов. Конференцията предизвика голям интерес и събра над 100 участници. 

От името на „Россотрудничество” в България д-р Константин Пеев приветства събралите се в залата. В приветственото си слово той подчерта историческата роля и мястото на Курскатата битка в историята на Великата отечествена война. 

Битката в Курск е олицетворение на храброст, издържливост и героизъм на съветските воини и руските жени, които са имали особена роля в спечелването на победата над хитлеристите. Резултатът от битката е дал мощен тласък в стратегията по всички фронтове на антифашистката борба.

Гвоздей на научната конференция стана представянето на новата книга на академика Васил Сугарев „Курското стълкновение”. Книгата съдържа 18 очерка, в които се разглеждат не само сраженията, но и част от предходните събития, свързани със състоянието на военната икономика и въоръжението на двете воюващи държави, както и текстове от важни архивни документи. В изследването за първи път е приложен методът на математически анализ и информационно моделиране. /”Русия днес”/