Архив

Печат

НАТО и Киев може да се удавят в най-плиткото в света море

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Американският посланик в Украйна инспектира военни бази на украинския Азовски бряг

Европа заприлича на развален принтер, печатащ резолюции — една от друга по-абсурдни. Те са по разни поводи — също толкова абсурдни, но си приличат по едно: всички завършват с един и същ призив „Русия трябва да бъде наказана”.

Една от последните бе посветена на сигурността в Черно и Азовско море. От години корабите на НАТО не излизат от Черно море. Водите му вече кипнаха от нескончаемите им военни игри. Все по-близо и по-нагло се навъртат край руските брегове. Все по-често самолетите на пакта извършват разузнавателни полети над тях. Флотът на цяла Европа шета покрай Крим, сякаш търси нещо изгубено в далечните времена на едноименната война. Без да й мигне окото, еврокомисарката по външните работи Федерика Могерини заяви: „Нека напомня, че Черно море е европейско и ние не искаме да бъдем очевидци на поредното военно засилване в най-близкия до нас регион”.

Всъщност в НАТО не могат да си простят, че в захласа си от победоносния преврат в Киев преди четири години проспаха присъединяването на полуострова към Русия. А плановете им за военна база там бяха готови и чакаха реализиране. И те нито са забравени, нито — захвърлени. Правят се нови опити за връщане на загубеното. Затова Черно море им изглежда малко и запристъпваха към Азовско. Фактът, че по всички международни и двустранни договори това е вътрешно море за Русия и Украйна и в него през Керченския пролив може да влизат търговски кораби, а военни — само със съгласието и на двете страни, не тревожат ЕС и НАТО.

Там първо бият камбаната на тревогата за някаква нарастваща дестабилизация и опасност от конфликт, а после предприемат реални стъпки, които не крият — натовско военно присъствие все по-близо до руските граници. И тук синьора Могерини не отмина с мълчание поставената стратегическа цел и изрази „безпокойство от ситуацията в Азовско море”. Даде воля на „дълбокото си възмущение от незаконно построения Кримски мост”, който бил изграден без разрешението на Украйна и по този начин се нарушавал нейният суверенитет.

Думите й не са нищо друго, освен насърчаване властите в Киев и техните въоръжени банди да пиратстват и отвличат руски риболовни и търговски кораби — нещо, което те вършат с удоволствие. Същата цел преследва и резолюцията на Европарламента, посветена на ситуацията в Черно и Азовско море. На практика Могерини в словото си с пълни шепи гребеше цитати от документа. В него се казва още, че законодателната институция на ЕС ще създаде още един висок и добре платен пост — на „специален посланик на ЕС” за Крим, Донбас и Азовско море.

Докато парата от словата на евродамата отива в свирката, САЩ действат — открито и без свян, без грижа за украинския суверенитет, който през 2014 г. стъпкаха. Преди повече от година започнаха да строят база край черноморския град Очаков, а тази седмица цяла делегация от посолството на САЩ в Киев, начело с посланичката Мари Йованович, огледа кораби и инфраструктурни обекти на украинските ВМС на Азовско море. „По време на посещението си госпожа Йованович обсъди с командващия ВМС адмирал Игор Воронченко въпроси на сигурността в региона и приоритетните пътища за по-нататъшно сътрудничество”, съобщиха украинските медии. Дамата и свитата й се покатериха на няколко кораба и после отидоха да инспектират пунктовете на постоянна дислокация на морските пехотинци в Запорожка област.

САЩ не крият целите си — още повече, че управляващите техния украински протекторат с нескита гордост ги озвучават. „Морето и земята под краката на Русия трябва да горят”, заяви зам.-председателят на Радата Ирина Герашченко. Тя докладва, че властите в Киев готвят две „свръхважни резолюции” срещу Русия, които щели да бъдат представени много скоро пред Общото събрание на ООН и тя не се смъмнявала, че ще бъдат приети. Нищо чудно да има основание, щом документите преследват целите на покровителите.

Своите „миролюбиви идеи” Киев предложи и на състоялото се тези дни заседание на основната група от Мюнхенската конференция по сигурността, което за първи път става в Минск. В навечерието на форума постоянният председател на форума Волфганг Ишингер заяви: „Светът е в опасност повече от всякога. Европа ще пострада първа. Проблемът е, че тя за пореден път е неспособна да изработи единна позиция и затова остава играчка, а не играч”. В думите му звучат отрезвяващи нотки, но малка е вероятността те да достигнат до онези, които днес вземат решения в Брюксел и Вашингтон. Те са в дисонанс с целите им. За да запази ролята си на дестабилизатор в Източна Европа и на провокатор срещу Русия, Киев с готовност тласка НАТО към плитките води на Азовско море. И в тях обаче има не малко удавници. И САЩ, и Европа не си дават сметка, че стават герои от пословицата „На пияния, морете му е до колене”. Днес те са пияни от русофобия. 

/​”Русия днес”/