Архив

Печат

Москва въведе контрамерки в отговор на санкциите на Украйна

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев подписа постановление на правителството за въвеждане на специални икономически мерки на 322 украински граждани и 68 компании, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Постановлението, насочено към реализиране на сътветния указ на президента Путин, е подписано на 1 ноември и влезе в сила.

Въвеждат се специални икономически мерки по отношение на физически и юридически лица в Украйна, предвиждащи блокиране на безналични парични средства, бездокументни ценни книжа и имущество на територията на Русия и забрана за пренасочване на капитала извън пределите на Русия”, се казва в съобщението на пресслужбата.

Въвеждането на руските контрамерки е насочено към противодействие на недружествените действия по отношение на руски граждани и юридически лица от страна на Украйна, към снемане на ограниченията, въведени по-рано по отношение на тези лица и към нормализиране на двустранните отношения. Правителството на Русия запазва правото си за отмяна на въведените спациални икономически мерки в случай, че Украйна отмени ограничителните мерки, въведени по отношение на руски граждани и юридически лица.

Сред лицата, върху които се разпростират ограниченията, са съдии от Конституционния съд на Украйна, депутати от Върховната рада, големи украински предприемачи, чиновници от администрацията на президента, ръководители на органи на изпълнителната власт и големи украински компании, както и юридически лица, контролирани от най-големите бизнесмени на Украйна, се казва в съобщението на Министерския съвет на Русия.

От февруари 2014 г. Украйна е въвела санкции срещу 1228 физически и 468 юридически лица, сред които има руски чиновници, политици, ръководители на предприятия, журналисти, някои жители на Донбас, редица руски компании. Досега този списък е разширяван няколко пъти. /”Русия днес”/