Архив

Печат

Додон: Молдова няма място в НАТО

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Владимир Путин се срещна с президента на Молдова Игор Додон. Двете страни единодушно се съгласиха, че Москва и Кишинев плодотворно си сътрудничат в много области. По думите на руския президент, Молдова е един от приоритетните партньори на Русия в пространството на ОНД.

Стокообменът между Русия и Молдова постоянно се увеличава, а в близко бъдеще се очаква скок на износа на молдовски вина. По думите на руския президент, в последно време, благодарение и на личнитие усилия на Игор Додон, ситуацията се променя, особено в сферата на икономическите връзки между двете страни. Открити са значителен брой земеделски предприятия, отворени са и предприятия на селскостопански суровини за доставки на руския пазар. 

По някои стокови позиции руският пазар за нас представлява 80 – 90% от целия износ на Молдова. За нас Русия е инвеститор номер едно”, подчерта президентът на Молдова Игор Додон.

В интервю за ТАСС той се изказа против членство на Молдова в НАТО и заяви, че неутралният статут на страната във военен план е принципен. Тази позиция Додон заяви още с идването си на власт. За него алиансът няма място в страната дори и като представителство. „Няма да сътрудничим с организация, която би ни вкарала в конфликт с други държави”, категоричен е молдовският президент. 

Припомняме, че Додон бе отстраняван временно от длъжност четири пъти, като в два от случаите причината беше блокиране на назначения в кабинета. Последния път това се случи преди месец, по искане на демократите. 

/​”Русия днес”/