Архив

Печат

Двойните стандарти - любим похват на западната дипломация

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Местните избори в Донбас не са в компетенцията на страните, които настояват Русия да се намеси и да не допусне те да се състоят. Това заяви зам.-министърът на външните работи Григорий Карасин.

Изборите са общински и други държави нямат никакво отношение към тях, още повече, че ние не сме страна в конфликта. Става дума за територия на Украйна, където чрез тези избори трябва да се установи предсказуема местна власт”, добави той. Това се налага, защото неотдавна при терористичен акт, извършен от украински диверсанти, бе убит главата на Донецката народна република Александър Захарченко.

Във вторник представители на осем европейски страни в ООН призоваха Москва да окаже влияние на Донбас и изборите, насрочени за 11 ноември да бъдат отменени. Според тези страни вотът щял да противоречи на украинското законодателство, а Киев вече заяви, че няма да ги признае. Същото ще направят САЩ и Европа. 

На Брюксел и Вашингтон им е изгодно Украйна да не изпълнява Минските споразумения. Именно те носят отговорност за действията на Киев, каза постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседанието, на което бе поставен въпросът за изборите в Донбас. По думите му гласуването в Донбас не се харесва на Запада, но там поискаха то да се обсъжда при закрити врата. „Никой дори не допусна мисълта да бъдат поканени представители на онези, за които тук става дума. Нещо повече, инициаторите на заседанието предложиха то да протече в закрит режим, за да изложат после пред медиите само онова, което на тях им е изгодно”, каза Небензя. Така поканеният от Русия представител на Донбас не бе изслушан. „Двойните стандарти в работата на Съвета за сигурност на ООН отдавна са познати”, констатира руският дипломат. 

/​”Русия днес”/