Архив

Печат

Режимът в Киев стана опасен за цял свят

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

След провокацията край Керч Порошенко поиска затваряне на Босфора и НАТО да иде в Азовско море

Инцидентът на 25 ноември в Черно море, когато два украински военни кораба и един влекач грубо нарушиха териториалните води на Русия и последвалите го действия на президента Порошенко, по недвусмислен начин показа, че режимът в Киев става опасен не само за страните от черноморския район, но и за цяла Европа.

Не останаха съмнения, че притиснат от неблагоприятните за него вътрешнополитически условия и загубата на каквото и да е доверие от страна на населението, Порошенко е готов на всичко, за да спаси себе си. Преди повече от четири години, когато дойде на власт с доказано нечестни избори, той обеща да спре войната в Донбас за броени дни. Направи обратното — разпали я още по-силно, предприе действия, които доведоха до противопоставяне на гражданите по етнически, езиков и религиозен принцип, въведе откровена неонацистка диктатура. Потъпка елементарни човешки права, включително свободата на словото, доведе страната до просешка тояга. Днес в Украйна се питат защо народът слабее, а президентът тлъстее — само за последната година е увеличил богатството си 8 пъти! За него вече казват: „има такава професия — родината си да предаваш и продаваш”.

Пред него все по осезаемо се очертава нерадостно бъдеще: да загуби поста си, в най-добрия случай да успее да избяга, или да бъде съден. Затова като хванат в клопката звяр, предприема отчаяни стъпки. Такава бе провокацията в Черно море и въведеното военно положение. С морската си авантюра той искаше да прати на сигурна смърт 24-ма моряци, за да предизвика с гибелта им нова вълна от русофобия. Защото това е единствената „стока”, с която разполага и която може да продаде на западните си спонсори — на онези, които сами го доведоха на власт, през цялото време затваряха очи за престъпленията му и до днес го крепят.

Подкрепата обаче става все по-вяла. Водещите западни медии този път не подхванаха събитието, за да подемат поредната антируска кампания. Редица от тях посочиха явната причина за инцидента — крайно ниския му рейтинг, който не би му позволил с честни избори да излезе дори на втори тур. За първи път обективно обрисуваха трагичното икономическо състояние на страната и потъпканите там свободи. Повечето държавни лидери се ограничиха да „изразят безпокойство” и да призоват и двете страни „да проявят сдържаност”. На заседание на Европейския съвет бе отхвърлен призивът на Киев за нови санкции срещу Русия. Вчера Ангела Меркел открито подкани Порошенко „да прояви разумен подход” по инцидента.

Украинският лидер обаче всеки ден напира с все по-безумни идеи. Негови дипломати молят Тръмп да не се среща с Путин, както това е планирано за тази събота.

Водят неуморна битка срещу изграждането на „Северен поток-2″ и продължаването на „Турски поток” към Европа. Това няма да стане, бе отговорът от няколко европейски столици. Вчера командващият украинските ВМС поиска Босфорът да бъде затворен за руски военни кораби, „за да разберат руснаците какво означава да се нарушават нормите на международното право”. Това изрича човек, отдал заповед на свои подчинени да нарушат чужди териториални води.

Но и това не е всичко: потъващият Порошенко се обърна пряко към НАТО да изпрати още кораби в Черно море. Говорител на алианса му отговори светкавично: „Присъствието на НАТО там вече и без това е значително”. Напомнено беше, че съюзниците в региона — България, Румъния и Турция, редовно извършват разузнавателни полети”, а от началото на годината кораби на НАТО — извън тези три страни, са се намирали в черноморската акватория общо 120 денонощия, което е близо два пъти повече от преди. Тогава Порошенко поиска друго — щом не може в Черно, нека НАТО заповяда в Азовско море. Тази налудничава идея не е от вчера, но засега остава без отговор. Това не означава обаче, че в щаба на пакта няма ентусиасти, готови да откликнат на идиотизма на Порошенко. И сред елита на САЩ не са малко възпалените мозъци. Още повече, че техният украински наемник отдавна се крепи само на тяхна милостиня и на техните щикове, а те в замяна контролират и управляват страната му.

С въвеждането на военно положение за 30 дни в 10 украински области Порошенко цели да смаже опозицията пред изборите. Прави впечатление, че въпросните 10 области са по границата с Русия и по крайбрежието на Черно и Азовско море. Освен това именно там Петро получи най-слаба подкрепа на предишните избори. Военното положение забранява митинги, предизборна пропаганда, дава право на властите без съд да закриват медии, да конфискуват частна и обществена собственост — включително жилища и автомобили, да призовават всеки на военна служба. В Мариупол вече бяха мобилизирани 12 – 16-годишни деца да копаят окопи край града. А самият държавен глава, министри и прочее особи от властта демонстративно облякоха камуфлажни дрехи и тръгнаха из страната да обясняват на неселението, че Русия всеки момент ще нападне и че страната е на прага на „пълномащабна война”. С други думи, Европа е изправена пред реалната опасност една обезумяла от алчност и властолюбие особа да подпали целия континент. 

/​”Русия днес”/