Архив

Печат

В Киевско-Печорската лавра описват имуществото на светинята

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

В Киевско-Печорската лавра в столицата на Украйна започна описване на имуществото на манастира. Вечерта в сряда на територията на лаврата са нахлули „длъжностни лица”, които заявили, че имат разпореждане от украинското Министерство на културата да извършат опис. Това съобщиха от манастира за „Вести”. 

Не разбираме защо неизвестни хора без предупреждение буквално нахлуха при нас, размахвайки някаква хартия. Те казаха, че ще правят опис на имуществото. Не сме получавали никакви официални писма за това, че ще се извършват такива действия, но бяхме принудени да пуснем тези хора”, разказали монасите. По думите им, подобни разпореждания изразяват „пълно неуважение към светините и вярващите”.

Монасите се оплакали, че вярващите, дошли от различни краища на страната, не могат да се поклонят на светите мощи, защото в Ближните пещери се прави опис. По-късно се оказа, че инвентаризацията на имотите се извършва от представители на Киевско-Печорския природен резерват, който е подчинен на Министерството на културата на Украйна.

През септември ведомството уж поискало от музейните работници да проведат пълен опис на икони и други културно-исторически ценности в храмовете на каноничната Украинска православна църква (УПЦ). От УПЦ нарекоха решението на Министерството на културата незаконно, защото имуществото, намиращо се в храмовете на УПЦ е собственост на религиозни общности. 

Ръководителят на стопанската служба на Украинската православна църква митрополит Борисполски и Броварски Антоний заяви, че в средите на духовенството и вярващите на УПЦ расте „някаква антипатия към всичко гръцко” и недоумение във връзка с това, че Атон досега не реагира на незаконните действия на Константинополската патриаршия в Украйна. По думите му, вярващите се чувстват предадени от страна на Константинополския патриарх Вартоломей. 

В сряда украинският телевизионен канал „Прямой” съобщи, че въпросът за предоставяне на автокефалия (църковна независимост) в Украйна е включен в дневния ред на заседанието на синода на Константинополската патриаршия в четвъртък (29 ноември). От Фанара обаче никой не коментира официално хода на заседанието, а окончателните решения най-вероятно ще бъдат оповестени в късния следобед в четвъртък /след редакционното приключване на броя/. 

Миналата седмица президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че неговият съветник Ростислав Павленко ще бъде в Истанбул на 28 ноември, за да участва в заседанието на Свещения синод на Константинополската патриаршия. 

/​”Русия днес”/