Архив

Печат

Франция и Германия са против затягането на мерките срещу Русия

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Редица страни членки на Европейския съюз, включително Франция и Германия, са се изказали против затягането на антируските санкции на фона на инцидента в Керченския проток. Това съобщи „РИА новости”, позовавайки се на дипломатически източник в Брюксел.

Председателят на Европейската дипломация Федерика Могерини от името на Европейския съюз изрази загриженост за положението в Керченския проток и намерението да се действа адекватно в координация с международните партньори. Тя призова всички да „проявяват максимална сдържаност и незабавно да намалят ескалацията на ситуацията”, както и незабавно да бъдат освободени задържаните украински плавателни съдове и екипажите им. 

Това изявление се е съгласувало три дни. Полша предложи в него да бъде включена фразата за нови санкции срещу Русия, но редица страни-членки на ЕС, включително Франция и Германия считат за преждевременно на този етап да декларират налагането на нови ограничителни мерки срещу Русия”, споделя източникът на агенцията. 

По думите му, това обаче не означава, че Европейският съюз е решил да не въвежда санкции срещу Русия заради инцидента. По-рано вестник Welt написа с позоваване на източници в ЕС, че Берлин и Париж са против затягането на санкциите срещу Руската федерация на фона на инцидента в Керченския проток. Френското външно министерство, потърсено за коментар не даде отговор по този въпрос.

/​”Русия днес”/