Архив

Печат

Порошенко и Радата нарушиха конституцията

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

По инициатива на украинския президент и кандидат за втори мандат Пьотр Порошенко вчера Радата гласува на трето окончателно четене поправка в конституцията. Тя утвърждава курса на страната към членство в НАТО и ЕС. Промените бяха гласувани с мнозинство от 334 депутати при необходими 330. Те задължават и следващите президенти, министрите и депутатите да работят в тази насока, независимо от техните политически позиции.

Така чрез основния закон бе променен неблоковият статут на страната и нейният неутралитет — пратен в небитието. С този акт режимът в Киев направи още една крачка към окончателното откъсване на Донбас от Украйна, защото там хората са категорично против пакта. Промените в конституцията ще отблъснат и много граждани в други области — особено в целия украински югоизток и руското етническо население. Преди време Порошенко бе обещал референдум за членството в евроатлантическите структури и непосредствено след преврата през 2014 г. то имаше значителна подкрепа. Пет години по-късно обаче, след кръвопролитната гражданска война, икономическата разруха и политическите репресии броят на желаещите да видят Украйна в компанията на НАТО и ЕС рязко спадна. Сега за членство в тях биха гласували около 45 на сто. При това разделение на нацията Порошенко реши да избърза, да не пита народа и фактически наруши конституцията, на която уж е гарант.

Смехотворното в този законотворчески акт е, че пред страната се поставя задача, чието решение ни най-малко не зависи от нея. Първо, защото тя е на външно управление от Вашингтон. И второ, защото самото членство зависи от всички 30 страни членки. „Скорошното приемане на Украйна в ЕС и НАТО е нереалистична перспектива”, коментира вчерашното гласуване в Радата посланикът на Германия в Киев Ернст Райхел. Той нарече евтин популизъм обещанията на кандидат-президентите, които обещават това на избирателите. Мнозинството западни експерти определят срока, след който Украйна би могла да кандидатства в алианса и в ЕС, не по-малко от 20 години. Някои си задават въпроса дали дотогава двете институции ще ги има и в какъв вид. 

/​”Русия днес”/