Архив

Печат

Министър Ангелкова посети Москва

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна в Москва с представители на Съвета на федерацията и Групата за сътрудничество с България. Министърът е на официално посещение в руската столица, придружавана от българска парламентарна делегация.

Заместник-председателят на Комисията за социална политика към Съвета на Федерацията, председател на експертния съвет по туризма Игор Фомин разказа за развитието на вътрешния и външния туризъм в Русия. Той посочи основните направления на пътувания зад граница на руски туристи. 

Според руския сенатор през миналата година България са посетили 417 хиляди руснаци. Той подчерта, че Републиката е в ТОП 10 сред най-предпочитаните държави за туризъм сред руснаците. 

На срещата са се обсъждали възможностите за увеличаване на туристическия поток от Русия в България. Министър Ангелкова отбеляза, че за страната ни руските туристи са изключително важни. Според нея активните туристически връзки спомагат за развитието на приятелството, взаимното разбирателство, общата култура и традициите на нашите народи. 

Ангелакова подчерта значението на тясното сътрудничество в областта на туризма с различни градове в Руската федерация. Тя предложи да се организира Година на България в Русия и Година на Русия в България в областта на туризма. 

Ръководителят на Групата за сътрудничество с Народното събрание на Република България в Съвета на Федерацията Василий Икоников припомни, че тази година се отбелязват 140 години от началото на дипломатическите отношения между двете страни. 

Сенаторът изрази мнение, че за увеличаване на туристическия поток от Русия е важно развитието на транспортната връзка между страните ни. Той подчерта, че откриването на фериботна връзка между Варна и Новоросийск ще увеличи значително потока от туристи. 

В срещата са участвали членът на Комисията по отбрана и сигурност в Съвета на Федерацията Валерий Куликов, членът на Комисията по наука, образование и култура в Съвета на федерацията Сергей Михайлов, членът на Комисията по социална политика в Съвета на федерацията Елена Попова, началникът на отдела за двустранно междупарламентарно сътрудничество на Управлението за международни връзки на СФ Василий Желнов и Лилия Никитина — отговорен секретар на Групата за сътрудничество между Съвета на Федерацията и Народното събрание на България. 

В работната среща от българска страна са участвали заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, Красимир Велчев, съпредседател на парламентарната група за приятелство „България-Русия”, депутатите Христо Проданов, Хайри Садъков, Полина Цанкова-Христова.

Българските и руските депутати са се обединили около тезата, че постигнатите успехи в сътрудничеството в областта на туризма между двете държави са сериозна основа за добрите делови връзки между нашите държави. 

/​”Русия днес”/