Архив

Печат

Италия подкрепи Лавров за Венецуела

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Италия подкрепя предложението на руския външен министър Сергей Лавров за необходимостта от преговори за положението във Венецуела, съобщи за РИА „Новости” заместник-министърът на външните работи на Италия Гулиелмо Пики. 

Проблемът е, че международната общност е признала само резултатите от изборите в Националната асамблея, а не от президентските избори — подчерта Пики. — Оценяваме изявлението на външния министър Сергей Лавров относно предложението му за международно посредничество и търсенето на дипломатическо решение на кризата.”

На 23 януари председателят на парламента и лидер на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на страната. 40 минути след това президентът на САЩ Доналд Тръмп го призна за законен държавен глава, а малко по-късно към това решение се присъединиха редица страни от ЕС и Латинска Америка.

Николас Мадуро подчерта, че е конституционният президент на Венецуела, а Хуан Гуайдо „марионетка на САЩ”.

По-рано Сергей Лавров заяви, че Русия подкрепя всички инициативи за разрешаване на ситуацията във Венецуела чрез диалог между политическите сили. Според Лавров военното разрешаване на кризата, което се разглежда от САЩ, подкопава всички основи на международното право. 

/​”Русия днес”/