Печат

Източният икономически форум промени Далечния изток

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Амбицията е постигане на 6% ръст на икономическото развитие на региона

На 4 септември във Владивосток бе открит V Източен икономически форум с около 5 хиляди участници от над 50 страни. Основните мероприятия са на територията на кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Руски. Форумът се провежда от 2015 година с цел съдействие за ускореното развитие на икономиката на Далечния изток и разширяване на международното сътрудничество на Русия с Азиатско-тихоокеанския регион.

На 3 септември от Монголия, където бе на официално посещение, за участие във форума пристигна президентът на РФ Владимир Путин, който ще проведе двустранни преговори с премиера на Индия Нарендра Моди, с премиера на Малайзия Махатхир Мохамад и на Япония Шинзо Абе, ще се срещне с президента на Монголия Халтмаагийн Батулга и с премиера на държавния съвет на Китай Ли Къцян (след редакционното приключване на броя — бел.ред.). 

Очаква се главното събитие на форума да стане пленарното заседание, в рамките на което Путин да покани чуждестранните инвеститори активно да участват в съвместни проекти. Държавният глава на РФ ще изложи проектите и подходите на страната си за задълбочаване на регионалната икономическа интеграция, ще се изкаже по въпросите на безопасността и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион, съобщи неговият помощник Юрий Ушаков. Той добави, че естествено ще стане дума за принципите на свободната търговия въз основа на нормите на СТО и ще бъде подчертано, че е недопустимо прилагането на различни ограничения и санкции, които пречат на нормалното търговско-икономическо сътрудничество. 

Според първия заместник председател на Съвета на федерацията по международните въпроси Владимир Джабаров „Това събитие за пореден път доказва, че никой не е прекъсвал отношенията с Русия и не иска да ги прекъсва. Въпреки антируските санкции мнозина разбират, че не може да се изолира нашата страна”. 

Най-многобройните делегации на форума са от Япония, Китай, Република Корея, Индия. Пристигнаха гости от САЩ и Великобритания. Генералният консул на САЩ във Владивосток Луис Кришок сподели, след като се запозна със симпатичен андроид: „За мен е голяма чест да представлявам дипломатическата мисия на САЩ в Русия на Петия Източен икономически форум. Една от главните задачи на дипломата е да печели приятели. В павилиона на Далекоизточния Фонд за високи технологии се сприятелих с едно момче… на име Promobot!” Участието си са потвърдили над 480 ръководители на руски и 140 ръководители на чуждестранни компании. Главният девиз на форума е „Далечният изток — хоризонти на развитие”, като амбициите по думите на Юрий Трутнев са постигане на 6% годишен икономически ръст на Далечния изток. 

Юбилейният форум ще продължи до 6 септември, като деловата програма включва 50 мероприятия, очертани в четири блока. Първият е наречен „Нови решения за ускорен икономически ръст” и на него участниците ще обсъдят мерките, необходими за развитието на Далечния изток и повишаване на неговата инвестиционна привлекателност. Вторият блок е „Създавайки условия за бизнеса”.

На него ще става дума за защита правата на инвеститорите и усъвършенстване на законодателството, за развитието на дребния и среден бизнес, за дегитализацията на държавното управление. Третият блок „Далечният изток и Азиатско-тихоокеанският регион (АТР): развивайки възможностите за сътрудничество”. Дискусиите ще са посветени на икономическото взаимодействие на Русия и страните от АТР по въпросите на научно-техническото сътрудничество, дегитализацията на търговията, бъдещето на Арктика и транспортните коридори на Далечния изток. Четвъртият блок е озаглавен „Нови решения за повишаване качеството на живот”. В него влизат въпроси като повишаване качеството на образованието, привличане на частни инвестиции в социалната сфера на региона, развитие на градската среда и създаване на градове на бъдещето. 

В рамките форума Владимир Путин ще проведе заседание на президиума на Държавния съвет, като се очаква да бъде приета стратегия за развитие на Далечния изток до 2025 година и в перспективна — до 2035 година. 

Ден преди началото на събитието се проведе V руско-китайска среща на медиите. 

В рамките на форума на 3 септември бе открито изложението „Улицата на Далечния изток” — едно от ключовите събития на културната програма. В него са представени потенциалът и постиженията в сферата на икономиката, културата и туризма на всички региони от Далечния изток. За първи път в „Улицата на Далечния изток участват Забайкалският край и Република Бурятия. Посетителите могат да видят вертолетите Ка-226Т и Ми-171А2 произведени в авиационния завод на столицата на Бурятия Улан Уде. Републиката презентира изделия от нефрит и уникални традиции на тибетската медицина. 

На изложението работи и Младежка площадка на Източния икономически форум-2019 — павилионът „Остров Руски: Младежта. Науката. Иновациите.”, организиран от Далекоизточния федерален университет и Далекоизточното поделение на РАН.

За участниците във форума е подготвена богата културно-развлекателна програма.

/​”Русия днес”/