Печат

НАТО не отговаря на предложението за мораториум за ракетите

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Москва предложи на страните от НАТО колективно да се присъединят към мораториума върху разполагането на ракети със среден и малък обсег на действие. Засега отговор няма, каза руският външен министър Сергей Лавров. 

САЩ изпробваха вече наземно базирана ракета със среден обсег, използвайки пускова „установка, която винаги са представяли като способна да изстрелва единствено противоракети”, каза руският външен министър. По думите му, действията на САЩ показват, че Вашингтон няма намерение да се връща към Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие. 

Москва все още не е получила ясна реакция от Вашингтон по повод руското предложение за продължаване на новия договор СТАРТ за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. Той изтича през февруари идната година и съдбата му е под въпрос, припомни Сергей Лавров. „Все още обаче работим по въпроса”, уточни той.

Русия няма намерение да убеждава Китай да се присъедини към преговорите във връзка със ситуацията около Договора, което е главно предварително условие за начало на такива преговори според Вашингтон, каза още руският външен министър.

Припомняме, че Москва и Вашингтон подписаха новия СТАРТ през 2010 г. с възможност за продължаване с 5 години след изтичането му. На 31 юли т. г. съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън заяви, че договорът едва ли ще бъде продължен. По думите му обаче правителството във Вашингтон още не е взело решение.

/​”Русия днес”/