Печат

Путин подписа безсрочен Договор за приятелство с Монголия

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Президентите на Русия и Монголия Владимир Путин и Халтмаагийн Батулга са подписали нов Договор за приятелство и всеобхватно стратегическо партньорство между двете страни. Церемонията по подписването на договора се състоя след преговорите между двамата лидери в Държавния дворец в Улан Батор, където руският президент пристигна с официална визита. 

По-рано Владимир Путин отбеляза пред монголския вестник „Одрийн сонин”, че този документ е изготвен въз основа на Споразумението за приятелски отношения и сътрудничество от 1993 година, има безсрочен характер и извежда двустранните отношения на качествено ново равнище.

Двете правителства също така са подписали протоколи за възобновяване на действието на Споразумението между Русия и Монголия от 3 март 2004 г. за оказване на Улан Батор от страна на Москва на безвъзмездна военно-техническа помощ.

Руският президент смята взаимодействието между Москва и Улан Батор по въпросите на борбата с тероризма и военно-техническото сътрудничество между двете страни за ключов фактор за гарантиране на сигурността в Азия.

Руският президент напомнил, че през август в Монголия се състояха поредните съвместни военни учения и добавил, че тази практика ще продължи. По думите на руския държавен глава позициите на Русия и Монголия по актуални въпроси на регионалния и международния дневен ред съвпадали или са близки.

От своя страна монголският президент Халтмаагийн Батулга изтъкна, че отношенията между Монголия и Русия са достигнали ново равнище и сътрудничеството им навлизало в нова ера. 

/​”Русия днес”/